Економіка

Кабмін затвердив стратегію "Укрзалізниці" до 2023 року

Кабінет Міністрів України на засіданні в середу затвердив стратегію АТ "Укрзалізниця" на 2019-2023 роки.

"Сьогодні для "Укрзалізниці" неординарний день. Одна з найбільших компаній уперше отримує стратегічний документ - системний, комплексний документ, який дає відповідь, як вона житиме як мінімум у короткостроковій перспективі. У цьому документі передбачено, що "Укрзалізниця" має забезпечити потреби економіки, стабільний фінансовий план і оновити основні засоби залізниці, гарантувати безпеку та створити гідні умови оплати праці залізничників", - сказав під час обговорення стратегії віце-прем'єр Володимир Кістіон.

Після обговорення Кабмін затвердив стратегію, а також положення про правління та основні принципи здійснення державної власності щодо АТ "Укрзалізниця", доручивши Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству фінансів, Міністерству інфраструктури спільно з секретаріатом Кабінету Міністрів доопрацювати в триденний термін з урахуванням результатів обговорень.

Як зазначено в презентації стратегії товариства, яку виклав голова компанії Євген Кравцов у Facebook, основними стратегічними ініціативами "Укрзалізниці" є: встановлення обґрунтованих тарифів, реорганізація товариства, довгострокова інвестиційна програма, раціоналізація активів та боротьба з корупцією.

"Укрзалізниця" також повинна буде перейти від регіональної структури до функціональної, завершивши утворення єдиного корпоративного центру, з якого здійснюватиметься управління вантажними перевезеннями т логістикою, пасажирськими перевезеннями, інфраструктурою, виробництвом і сервісом.

У структурі компанії також передбачено окрему пасажирську компанію та вантажоперевізника UZ Cargo. Окрім цього, очікується поява приватних перевізників вантажів і пасажирів, яким "Укрзалізниця" надаватиме послуги доступу до інфраструктури.

Ключовими завданнями довгострокової інвестиційної програми стануть усунення недоінвестування в інфраструктуру та поліпшення якості і продуктивності рухомого складу, особливо тягового.

Згідно зі стратегією "Укрзалізниці" на 2019-2023 роки раціоналізація активів товариства передбачає: визначення малодіяльної інфраструктури та шляхів її фінансування; визначення оптимальної кількості та розташування виробничих підрозділів; визначення непрофільної діяльності та ухвалення рішень щодо активів, які потрібні для її ведення; а також гідний рівень соцзабезпечення співробітників.

Як повідомлялося, раніше Кабмін оновив склад правління "Укрзалізниці", включивши до нього екс-голову Центру досліджень і випробувань залізниць "Чеської залізниці" Франтішека Буреша, екс-голову польського залізничного оператора PKP Intercity Марчіна Целеєвського, директора з ремонту рухомого складу УЗ Сергія Кушніра та члена наглядової ради компанії Івана Юрика. При цьому Желько Марчек і Ремігіуш Пашкевич залишаються членами правління компанії.

Стосовно двох інших членів - Іренеуша Василевського та Марека Залєсного - в прес-службі компанії агентству "Інтерфакс-Україна" коментарів не надали.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ