16:36 11.07.2019

Суд за позовом НБУ відкрив провадження у справах про стягнення коштів з Коломойського

2 хв читати
Суд за позовом НБУ відкрив провадження у справах про стягнення коштів з Коломойського

Господарський суд Дніпропетровської області призначив на 11 липня 2019 року підготовче засідання за позовом Національного банку України (НБУ) до екс-акціонера Приватбанку Ігоря Коломойського, повідомляється на сайті НБУ.

У червні 2018 року Національний банк подав до Господарського суду Дніпропетровської області чотири позови до Коломойського про стягнення з нього як із фінансового поручителя ПриватБанку заборгованості за кредитами рефінансування відповідно на 1,8 млрд грн, 1,27 млрд грн, 1,29 млрд грн, 0,5 млрд грн. Ідеться про зобов’язання за договорами поруки відповідно до заборгованості, що виникла станом на кінець грудня 2015 року.

Щодо стягнення заборгованості з Коломойського, яка почала формуватися вже з 2016 року, Національний банк звернувся 18 грудня 2018 року з відповідним позовом до суду Першої інстанції Республіки і Кантона Женеви (Швейцарія). Господарський суд Дніпропетровської області відмовив у відкритті проваджень за позовами Національного банку на підставі того, що місцем проживання відповідача є м. Женева (Швейцарія), а не Дніпро. В липні-серпні 2018 року Дніпропетровський апеляційний господарський суд залишив у силі всі рішення суду першої інстанції. Не погоджуючись із рішеннями судів, Національний банк подав касаційні скарги, вказавши на неправильне застосування норм процесуального права, адже у договорах поруки, укладених між Коломойським та Національним банком, зазначено, що в разі, якщо на момент пред'явлення кредитором вимоги до поручителя про виконання зобов'язання поручитель перебуватиме за межами України, справи про стягнення заборгованості з поручителя розглядатимуться в судах України; за правилами територіальної юрисдикції цей позов має розглядатися у Господарському суді Дніпропетровської області, тобто за останнім відомим зареєстрованим місцем проживання чи перебування Коломойського в Україні.

У березні 2019 року Велика палата Верховного Суду задовольнила касаційні скарги Національного банку та скасувала рішення судів попередніх інстанцій, направивши справи до Господарського суду Дніпропетровської області для вирішення питання щодо відкриття провадження. Після повернення справ із Верховного Суду Господарський суд Дніпропетровської області відкрив провадження за всіма позовними заявами НБУ.

"Українській Феміді знадобилося більше року для очевидних висновків, щоб урешті-решт відкрити провадження за позовами про стягнення державних коштів. Національний банк очікує за результатами проведення підготовчих засідань призначення судом розгляду справ по суті вже в серпні 2019 року та продовжить вживати правових заходів, необхідних для стягнення заборгованості за кредитами рефінансуванням", - цитує прес-служба НБУ начальника управління претензійно-позовної роботи юридичного департаменту Нацбанку Віктора Григорчука.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА