Економіка

Потенційні покупці майже 100% акцій Промінвестбанку на аукціоні ПФТС мають отримати попереднє узгодження НБУ

Потенційні покупці пакету акцій Промінвестбанку (Київ) у розмірі 99,7726% на аукціоні на біржі ПФТС мають отримати попереднє погодження Національного банку України (НБУ), повідомили в прес-службі НБУ у відповідь на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

"Згідно зі ст. 34 закону "Про банки і банківську діяльність" особа, яка має намір купити або збільшити істотну участь у банках понад встановлені граничні значення має отримати попереднє погодження Національного банку", - йдеться в повідомленні.

Як зазначає НБУ, особу, що придбала істотну участь без такого узгодження, може бути позбавлено голосу та оштрафовано, тоді як структуру власності самого банку може бути визнано непрозорою. Непрозора структура власності може стати підставою для віднесення банку до категорії проблемних, а згодом - у разі неусунення порушення - банк може бути визнано неплатоспроможним.

"Національний банк не втручається в договірні процеси купівлі-продажу акцій банків. При цьому існують легальні механізми для виконання норм законодавства, наприклад, шляхом встановлення відкладальної умови в договорі купівлі-продажу, за якою фактичний перехід права власності на акції відбувається після узгодження регулятора", - йдеться в повідомленні.

Як наголошується в повідомленні, структури власності всіх банків України, незалежно від того, на яких правових підставах купується участь, мають бути прозорими. Водночас усі власники істотної участі в банках повинні мати бездоганну ділову репутацію та задовільний фінансовий стан.

Як повідомлялося, пакет акцій Промінвестбанку в розмірі 99,7726%, на який звернено стягнення, виставлено на аукціон на біржі ПФТС 28 серпня 2019 року.

Стартова ціна пакета - 532,099 млн грн

У вересні 2018 року Апеляційний суд Києва наклав арешт на акції українських "дочок" російських держбанків, включаючи Промінвестбанк, у рамках виконання забезпечення позову Арбітражного суду Гааги зі стягнення з РФ компенсацій за активи в Криму на користь компаній, пов'язаних з Ігорем Коломойським.

ПАТ "Промінвестбанк" засновано в 1992 році. У російського "ЗЕБу" - 99,7% його акцій.

Згідно з даними НБУ, станом на 1 квітня 2019 року Промінвестбанк із загальними активами 47,199 млрд грн посідав 10-те місце серед 77 банків.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ