11:50 13.08.2019

Переговорну групу щодо транзиту російського газу буде створено після формування нового уряду, але є і план "Б"

2 хв читати
Переговорну групу щодо транзиту російського газу буде створено після формування нового уряду, але є і план "Б"

Переговорну групу з продовження транзиту російського газу через територію України буде створено після формування нового Кабінету Міністрів, але було б безвідповідально не мати плану "Б" у разі, якщо домовленостей так і не буде досягнуто, повідомив секретар Ради національної безпеки і оборони Україна Олександр Данилюк.

"З 1 січня спливає термін контракту (контракту з Росією на транзит газу - ІФ). Після формування нового уряду має бути сформована нова група і керівник цієї групи, міністр енергетики, який буде відповідати за перемовини щодо підписання або нового, або продовження цього контракту", - сказав Данилюк в інтерв'ю "ВВС Україна", оприлюдненому у вівторок.

Секретар РНБО зазначив, що Україні важливо продовжити транзит газу, адже він приносить країні близько $3 млрд доходу щорічно.

"Є також інші фактори, які треба брати до уваги, зокрема, і те, як працює українська ГТС. Це важливо. Якщо це було б неважливо, Росія не припиняла би транзит. Ми ж розуміємо, що це теж спосіб певного тиску", - зазначив він.

Що стосується ризику припинення транзиту російського газу, то, за словами Данилюка, загроза є, і перше засідання РНБО, скликане президентом України Володимиром Зеленським, стосувалося саме питань енергетичної безпеки. "І зараз, коли ми розробляємо стратегію нацбезпеки, основну увагу ми приділяємо і питанням енергетичної безпеки", - повідомив секретар РНБО.

Водночас, за його словами, Україна проживе без транзиту російського газу. "Звичайно, ми виживемо. Спитайте на вулиці про це людей. Але це ж не тільки питання виживання, це питання розвитку країни. Тому коли ми говоримо про транзит - це і кошти, які ми отримуємо, і розвиток ГТС, і можливість залучення інвестицій, це і розвиток країни", - пояснив він.

На запитання журналіста про те, чи є в України план "Б" на випадок, якщо домовленостей так і не буде досягнуто, Данилюк відповів: "Було б абсолютно безвідповідально не мати плану "Б".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА