15:08 14.08.2019

Суд Люксембурга привів у виконання рішення арбітражу про стягнення $2,6 млрд з "Газпрому"

3 хв читати
Суд Люксембурга привів у виконання рішення арбітражу про стягнення $2,6 млрд з "Газпрому"

Суд Люксембурга привів у виконання рішення арбітражу про стягнення $2,6 млрд з "Газпрому", повідомляється у квартальному звіті "Газпрому".

Люксембурзькі відділення великих світових банків є безпосередніми кредиторами "Газпрому" за низкою кредитів. Крім того, в князівстві зареєстровано компанію-емітент його єврооблігацій Gaz Capital SA.

Як повідомлялося, НАК "Нафтогаз України" в лютому направила на адресу люксембурзьких підрозділів найбільших банків і Gaz Capital повідомлення про арешт будь-якої заборгованості й активів "Газпрому" в Люксембурзі. 15 квітня "Газпром" звернувся до суду Люксембурга з заявою про оскарження арешту та вступ у процес.

"Слухання у справі відбулися в червні 2019 року, 8 липня 2019 року люксембурзький суд відхилив клопотання ПАТ "Газпром". ПАТ "Газпром" опрацьовує подальші кроки щодо захисту своїх інтересів", - пише російська компанія.

"У травні 2019 ПАТ "Газпром" стало відомо про ухвалення судом Люксембургу рішення про визнання і приведення у виконання арбітражного рішення у справі про транзит. 24 травня 2019 року ПАТ "Газпром" подало клопотання про скасування цього рішення. Дату слухань на дату закінчення звітного кварталу не визначено", - також наголошується у звіті.

Раніше повідомлялося, що "Газпром" провадить роботу над новою програмою єврооблігацій з SPV у Великій Британії. Високий суд Англії та Уельсу в березні призупинив провадження у справі про визнання і приведення у виконання на території Англії та Уельсу рішення Стокгольмського арбітражу від 28 лютого 2018 р розгляду між "Газпромом" і "Нафтогазом" у рамках контракту на транзит газу до закінчення провадження в апеляційній інстанції.

Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" $4,63 млрд за недопоставку обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $ 2,018 млрд, за результатами двох арбітражних спорів на постачання і транзит "Газпром" повинен доплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд.

"Газпром" ці рішення оскаржує, але українська сторона не хоче чекати на розгляд апеляції і розгорнула полювання на активи "Газпрому" в зарубіжних юрисдикціях. У звіті також повідомляється, що до аналогічних дій вдається НАК "Нафтогаз України" на території Нідерландів. Зокрема, 30 травня 2018 року Окружний суд Амстердама наклав арешт на належні "Газпрому" акції BSPC, що є оператором газопроводу "Блакитний потік", а також на погашення заборгованості нідерландських компаній групи перед ПАТ "Газпром" (кошти залишаються в розпорядженні цих підприємств). У Нідерландах НАК "Нафтогаз України" 17 вересня 2018 року подала клопотання про визнання і приведення у виконання арбітражного рішення у справі про транзит. Слухання в цій справі заплановані на грудень 2019 року, повідомив "Газпром" у новому звіті.

У голландській юрисдикції зареєстрований Gazprom Holding Cooperatie з активами на 1 млрд рублів. "Газпром" уже розпочав порятунок активів голландської групи, продавши через "Мосбіржу" 2,93% своїх акцій неназваному покупцеві. Також у російську юрисдикцію переводяться належні голландським і кіпрським компаніям групи акції "Росмереж" і ФСК.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА