13:57 15.08.2019

"Нафтогаз" розраховує стягнути з "Газпрому" $3 млрд наприкінці 2020 р.

2 хв читати
"Нафтогаз" розраховує стягнути з "Газпрому" $3 млрд наприкінці 2020 р.

НАК "Нафтогаз України" розраховує завершити процес стягнення з ПАТ "Газпром" боргу в $3 млрд наприкінці 2020 року, повідомив виконавчий директор компанії Юрій Вітренко.

"Мій прогноз: до кінця 2020 року ми стягнемо всю суму - близько $3 млрд ($2,6 млрд плюс відсотки - ІФ). Розпочнемо стягнення в середині 2020 року й завершимо до кінця 2020 року", - сказав він в інтерв'ю виданню "Економічна правда".

Вітренко нагадав, що НАК домігся арешту активів "Газпрому" у Великій Британії та Нідерландах, а також обмежувальних заходів у Люксембурзі та Швейцарії, оскільки в цих країнах немає активів російської компанії, які можна було б заморозити.

За його словами, наразі "Нафтогаз" домагається окремих судових рішень для отримання дозволів на реалізацію заарештованих активів.

"В Англії законодавство побудовано так, що якщо заморожені активи зіставні з сумою боргу, то суди чекають на рішення апеляції. В Голландії можна реалізовувати активи до рішення апеляції, але там "Газпром" використав усі правди й неправди: заявив, що вони не отримували повідомлення про початок процесу. В результаті процес затягнувся, слухання за ним будуть лише в грудні", - пояснив Вітренко.

Він також уточнив, що загальна сума оцінки заморожених активів навіть перевищує $3 млрд.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу" $4,63 млрд за недопоставку обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу на $2,018 млрд, за результатами двох арбітражних спорів на постачання і транзит "Газпром" має доплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд. "Газпром" ці рішення оскаржив, але українська сторона не хоче очікувати розгляду апеляції та розгорнула полювання на активи "Газпрому" в зарубіжних юрисдикціях.

Через небажання виконати рішення арбітражу борг "Газпрому" перед "Нафтогазом" збільшується майже на $200 млн на рік у вигляді відсотків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

Графіки відключень е/е залишилися лише в Харківській області, але ще можливе повернення до них в Одеській і Хмельницькій - "Укренерго"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА