19:10 15.08.2019

"Нафтогаз" не продаватиме газ для Луганської ТЕС за спеціальною пільговою ціною

3 хв читати
"Нафтогаз" не продаватиме газ для Луганської ТЕС за спеціальною пільговою ціною

Кабінет Міністрів України ініціює ухвалення рішення урядом про забезпечення суб'єктів генерації Луганської області енергоносіями без застосування регульованої спеціальної ціни.

Як повідомляє в четвер прес-служба Кабміну, прем'єр-міністр Володимир Гройсман ініціював урядову нараду за участю керівництва Міністерства енергетики та вугільної промисловості й представника президента в Кабінеті Міністрів Андрія Геруса.

"Під час наради ухвалено рішення про забезпечення суб'єктів генерації енергоносіями без застосування регульованої спеціальної ціни. Відповідне рішення буде прийнято на черговому засіданні уряду", - зазначено в повідомленні Кабміну.

Також НЕК "Укренерго" доручено прискорити реалізацію проекту будівництва другої лінії енергозабезпечення.

У свою чергу Герус на своїй сторінці в соцмережі Facebook повідомив: "Хороші новини - "Нафтогаз" не буде продавати газ для "ДТЕК Східенерго" (Луганської ТЕС) за спеціальною пільговою ціною. Буде звичайна ринкова ціна. Тому збитків у розмірі 100-200 млн грн у місяць для державної компанії, а отже, для держави, не буде".

Представник президента в Кабміні подякував Гройсману, міністру фінансів України Оксані Маркаровій "та іншим чиновникам за відповідальну державну позицію".

Як повідомлялося, уряд 14 серпня з метою запобігання надзвичайній ситуації на Луганській ТЕС ("ДТЕК Східенерго"), розташованій у "відокремленому" острові, зобов'язав НАК "Нафтогаз України" постачати газ для станції за ціною 2,895 тис. грн (тут і далі - без урахування ПДВ, тарифу на транспортування і розподілу) за 1 тис. куб м. за даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі, середня митна вартість імпортованого газу в липні становила 4,812 тис. грн/тис. куб м. На Українській енергетичній біржі в липні (з поставкою в серпні) газ продавався за ціною 4,654 тис. грн/тис. куб. м. У свою чергу "Нафтогаз" у липні пропонував на серпень на умовах передоплати газ для промисловості за ціною 4,640 грн/тис. куб. м.

У НАК "Нафтогаз України" заявили, що постачання НАК природного газу для Луганської ТЕС ("ДТЕК Східенерго") на затверджених Кабінетом Міністрів умовах щомісяця завдаватиме держкомпанії збиток від 120 до 300 млн грн.

Луганська ТЕС 29 липня 2019 року через дефіцит вугілля знову перейшла на спалювання природного газу (що економічно вкрай невигідно). Постачання вугілля на ТЕС із квітня 2017 року здійснюються з активу "ДТЕК" у РФ - шахтоуправління "Обухівська" (Ростовська обл.), оскільки станція може отримувати вугілля залізницею лише з російської території. Залізничних під'їздів до Луганської ТЕС контрольованою українською владою територією немає.

У жовтні 2018 року постала ситуація, за якої Російська залізниця перестала підтверджувати відвантаження вугілля на адресу Луганської ТЕС через невидачу квот на постачання. Станція змушена була перейти на спалювання газу. Ця ситуація вирішилася в середині листопада 2018 року після відновлення постачань антрациту з ШУ "Обухівська".

Наразі з об'єднаної енергосистеми України ланцюгом повітряних ліній 110 кВ можна забезпечити для області лише 60 МВт. У разі зупинення Луганської ТЕС на контрольованій території Луганської області виникне дефіцит потужності в 180-220 МВт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

Шмигаль за результатами українсько-польських урядових консультацій: Розуміємо, як будемо рухатися

Прямі збитки українських ритейлерів через війну сягають майже $2,5 млрд - дослідження

"Укрнафта" планує завершити ребрендинг АЗК Glusco у квітні

Сервіс покупок Meest Shopping розпочав співпрацю з криптобіржею Binance

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА