Економіка

Суд повернув ФГВФО майно вартістю понад 100 млн грн, незаконно виведене з неплатоспроможного "ВТБ Банку", - СБУ

Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) повернуто майно на суму понад 100 млн грн, яке було незаконно виведено з неплатоспроможного ПАТ "ВТБ Банк", повідомив у п'ятницю прес-центр Служби безпеки України.

Оперативники спецслужби встановили, що після визнання Національним банком України неплатоспроможним ПАТ "ВТБ Банк" і впровадження ФГВФО процедури ліквідації, фігуранти кримінального провадження підробили договори купівлі-продажу майна, яке належало банківській установі. Вони внесли зміни до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно щодо двох нежитлових об'єктів нерухомості у Харкові та 23 житлових приміщень у Києві загальною вартістю понад 100 млн грн.

Отже, майно було перереєстровано "чорним" нотаріусом на підконтрольну ділкам юридичну особу. До цієї схеми були причетні співробітники банку, які надали інформацію про найбільш ліквідні активи установи, їх особи встановлені СБУ.

Спільними зусиллями Служби безпеки України та Київської місцевої прокуратури №7 на всі об'єкти нерухомості, що є предметом злочину, Подільський районний суд Києва наклав арешт. Право власності на приміщення фактично повернуто Фонду гарантування вкладів фізосіб.

Двом фігурантам справи, зокрема "чорному" нотаріусу, оголошено про підозру у вчиненні кримінальних злочинів за ч.4 ст.190 (заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство), ч.4 ст.358 (підробка документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) і ч.3 ст.365-2 (зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги) Кримінального кодексу України. Вирішується питання про обрання їм запобіжного заходу.

"ВТБ Банк" (раніше - банк "Мрія") засновано в 1992 році. Його основним акціонером був російський ВТБ.

НБУ 18 грудня 2018 року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію цієї фінустанови.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ