Економіка

Нідерланди мають намір припинити видобуток газу на Groningen раніше запланованого терміну

Падіння обсягів видобутку на голландському газовому родовищі Groningen, як очікується, буде прискорюватися.

Міністр економіки і кліматичної політики Нідерландів Ерік Вібес заявив, що уряд буде прагнути, якщо можна, повністю припинити виробництво на цьому родовищі раніше запланованого на 2030 рік терміну.

За оцінками Interfax Global Gas Analytics, видобуток на Groningen поточного газового року, який завершиться у вересні, складе близько 18 млрд кубометрів у порівнянні з 20,1 млрд кубометрів в 2017/2018 році. Поставки з родовища в минулому році були нижче офіційного ліміту в 21,6 млрд кубометрів і, імовірно, будуть нижче встановленого на поточний рік порога в 19,4 млрд кубометрів.

Видобуток на Groningen впав приблизно на 13% у річному вимірі з початку поточного року, що негативно позначилося на обсягах виробництва газу в цілому в Нідерландах.

У першому півріччі здобич в країні скоротилася до приблизно 18,7 млрд кубометрів у порівнянні з 20,3 млрд кубометрів за аналогічний період 2018 року. За підсумками всього минулого року виробництво становило 38,6 млрд кубометрів, що на 12% нижче показника за 2017 рік (43,9 млрд кубометрів). На 2019 рік прогнозується видобуток майже в 35 млрд кубометрів.

Як наслідок, Нідерланди - найбільший виробник природного газу в Європейському союзі і основний центр торгівлі і транспортування газу в Європі - в 2018 році вперше стали нетто-імпортером цієї сировини.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ