20:19 12.09.2019

Апеляційний орган СОТ підтвердив перемогу РФ у спорі з Україною щодо нітрату амонію, підвищивши шанси в спорі з ЄС щодо енергокоригувань

3 хв читати
Апеляційний орган СОТ підтвердив перемогу РФ у спорі з Україною щодо нітрату амонію, підвищивши шанси в спорі з ЄС щодо енергокоригувань

Апеляційний орган Світової організації торгівлі (СОТ) підтвердив перемогу Росії в спорі з Україною щодо антидемпінгових заходів стосовно нітрату амонію російського походження. Відповідне рішення в четвер оприлюднено на сайті СОТ.

У Мінекономрозвитку РФ журналістам підтвердили отримання рішення апеляційного органу у цьому спорі, наголосивши, що це підвищує шанси РФ у важливому спорі з ЄС щодо застосування енергокоригувань.

Росія ініціювала спір проти України в травні 2015 року. Оспорювали так звану методику енергокоригувань, що застосовується для розрахунку собівартості російської продукції, за якої замість цін на енергоносії на російському ринку використовують ціни на ринках третіх країн. Із застосуванням такої методики під час перегляду антидемпінгового заходу щодо російського нітрату амонію в 2014 році термін дії заходу було продовжено на черговий п'ятирічний період.

Третейська група погодилася з більшістю претензій Росії на адресу України і підтвердила наявність у діях Києва порушень норм СОТ. "Застосування методики енергокоригувань, включення в охоплення перегляду виробника, якого було визнано таким, що не демпінгує, та інші процедурні аспекти перегляду було визнано такими, що не відповідають нормам організації", - нагадують у міністерстві рішення панелі арбітрів, ухвалене в липні 2018 року.

За результатами розгляду спору третейською групою Україні було наказано усунути порушення. Київ, не погодившись з рішенням третейської групи, подав апеляцію.

"Проте Апеляційний орган залишив висновок третейської групи без змін, підтвердивши російську позицію і фактично закріпивши за нею перемогу", - прокоментували рішення апеляції в Мінекономрозвитку РФ.

"Розраховуємо на те, що Україна в оперативному порядку усуне допущені порушення своїх міжнародних зобов'язань", - зазначають у міністерстві.

Ведення спору здійснювалося силами Мінекономрозвитку Росії, АНО "Центр експертизи з питань СОТ" і постійного представництва Росії при СОТ.

"Результати спору - перемога Росії з точки зору не лише можливої лібералізації заходу України (усунення порушень має привести до зниження розмірів антидемпінгових мит), а й спростування заходів Європейського Союзу, що застосовує методику енергокоригувань в антидемпінгових розслідуваннях стосовно російських товарів (нині в ЄС діють чотири антидемпінгові заходи, запроваджені із застосуванням енергокоригувань, - стосовно нітрату амонію, зварних і безшовних труб, а також запроваджений у квітні 2019 року попередній захід щодо карбамідно-аміачної суміші)", - пояснюють підсумки виграного спору в міністерстві.

"Рішення третейської групи та Апеляційного органу вказує на те, що застосування методики ЄС також не відповідає нормам СОТ і збільшує російські шанси щодо успішного спростування європейських антидемпінгових заходів. Спір проти ЄС Росія ініціювала в травні 2015 року, оскаржують саму методику енергокоригувань, а також продовження дії розрахованих з її застосуванням антидемпінгових мит за результатами планових переглядів антидемпінгових заходів стосовно російського нітрату амонію і зварних труб", - вважають у Мінекономрозвитку РФ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА