09:50 13.09.2019

НБУ та МВФ розпочали спільну роботу над новою програмою співпраці

3 хв читати
НБУ та МВФ розпочали спільну роботу над новою програмою співпраці

 Національний банк України (НБУ) та Міжнародний валютний фонд (МВФ) розпочали спільну роботу над новою програмою співпраці, йдеться в повідомленні прес-служби НБУ у Facebook.

Згідно з повідомленням, в четвер відбулася перша зустріч правління НБУ з місією МВФ, яка прибула в Україну.

У ній взяли участь голова НБУ Яків Смолій, його перший заступник Катерина Рожкова та заступник Олег Чурій, а також представники місії МВФ на чолі з Роном ван Роденом.

Під час зустрічі Смолій наголосив, що співпраця з МВФ є надзвичайно важливою для підтримки макрофінансової стабільності в Україні насамперед тому, що це запорука подальшого здійснення реформ у країні, без яких неможливе довгострокове зростання української економіки. Також співпраця з МВФ відкриває Україні доступ до офіційного та приватного фінансування.

Представники МВФ висловили намір продовжувати конструктивний діалог про нову програму співпраці, йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося з посиланням на представника Фонду Джеррі Райса (Gerry Rice), місія МВФ, яка прибула до Києва 11 вересня, планує працювати до 26 вересня або близько цієї дати, і за підсумками роботи місії очікується комюніке.

"Один із важливих елементів дискусії - ефективна антикорупційна структура (framework)", - зазначив він.

Райс наголосив, що наявність такої структури - це критично важливий елемент, і дискусія щодо нього точиться останні кілька років.

За його словами, місія проведе консультації з Україною за статтею IV статуту МВФ.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук напередодні повідомив, що метою переговорів із місією є отримання staff agreement (рекомендації раді директорів) для відкриття нової програми співпраці для України до кінця року. Раніше він зазначав, що планується провести переговори щодо нової три-чотирирічної програми співпраці.

Поточну програму співпраці між Україною та МВФ у рамках механізму stand-by було затверджено 19 грудня 2018 року. Обсяг 14-місячної програми еквівалентний SDR2,8 млрд, або близько $3,9 млрд. При цьому SDR1 млрд (майже $1,4 млрд) надано одразу, тоді як умовою виділення решти коштів є успішні піврічні перегляди програми у 2019 році.

Місія МВФ працювала в Україні в травні, проте поїхала без рекомендацій щодо виділення чергового траншу. Голова місії МВФ Рон ван Роден заявив про її готовність повернутися в Київ після парламентських виборів і формування нового уряду. Водночас експерти МВФ дійшли висновку щодо реалістичності грошово-кредитної та податково-бюджетної політики, зазначив Рон ван Роден.

Одним з основних проблемних питань під час візиту місії в травні було ухвалення нової редакції закону про відповідальність за незаконне збагачення після скасування попередньої Конституційним Судом у лютому цього року.

За прогнозами Нацбанку України, угоди про нову програму розширеного фінансування з МВФ на термін три-чотири роки обсягом від $5 млрд до $10 млрд може бути досягнуто до кінця цього року, що дасть змогу до січня отримати перший транш за нею розміром близько $2 млрд.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Київтеплоенерго" у 2024 р. планує замінити 55 км аварійних теплових мереж - заступник голови КМДА

У призначенні пенсії українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть отриманий там страховий стаж - Мінсоцполітики

EVA відкрила в першому кварталі 16 нових магазинів

"Миколаївобленерго" у 2024 р. має намір оновити парк пошкодженої з початку війни автотехніки

"Інтерпайп" пропонує скоригувати систему бронювання працівників у прифронтових регіонах

"Інтерпайп" намагається вирішити дефіцит кадрів за рахунок покращення соцпакету й навчання

Госпсуд затвердив план досудової санації "Ельдорадо" (оновлено)

Більшість банкірів очікують зниження облікової ставки НБУ на 0,5 п.п.

Україна отримала EUR1,5 млрд транш перехідного фінансування ЄС щодо Ukraine Facility – Мінфін

ЄС надав Україні ще EUR1,5 млрд євро в межах механізму Ukraine Facility

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА