08:15 14.09.2019

ГТС України і Словаччини готові замістити послуги OPAL для Газпрому

2 хв читати
ГТС України і Словаччини готові замістити послуги OPAL для Газпрому

Газотранспортні системи (ГТС) України і Словаччини готові допомогти АТ "Газпром" з доставкою необхідних обсягів російського природного газу до Європи, замінивши послуги газопроводу OPAL, повідомив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Якщо Газпром хоче продовжувати доставляти ці обсяги газу туди ж, куди вони йшли через OPAL, але більш коротким шляхом, українська і словацька газотранспортні системи з легкістю з цим впораються. Як робили це до того, як Газпром отримав монопольний доступ до OPAL", - написав він на своїй сторінці в Фейсбук.

Глава НАК також привітав рішення європейського суду, який "відновив справедливість і захистив конкуренцію".

"Ми раді, що Європейський суд визнав важливість принципу солідарності, а німецький регулятор оперативно відреагував на рішення суду", - зазначив Коболєв.

Як повідомлялося, Європейська комісія в 2009 році погодилася виключити OPAL з-під регулювання нормами ЄС, зажадавши провести для чеського ринку аукціон "gas release" (продаж газу відповідно до умов, встановлених регулятором). "Газпром" відмовився виконувати цю умову, і 50% потужностей OPAL були заморожені. У 2016 році ЄК погодилася скоротити резерв до 10%, а решту потужностей виставити на відкритий аукціон. Рішення ЕК оскаржили польська PGNiG і уряд республіки. У 2017 році суди відхилили позови польської сторони, однак у вересні 2019 року Суд Європейського союзу ухвалив рішення на користь польських позивачів, взявши до уваги принцип солідарності в питаннях енергопостачання.

Слідом за рішенням суду Федеральне мережеве агентство Німеччини заборонило "Газпрому" використовувати додатково заброньовані потужності OPAL, а компанії - продавати їх в майбутньому. Відповідно, не може бути проведено, зокрема, аукціон на транспортні потужності на жовтень, запланований на 16 вересня.

Оператор газопроводу OPAL - OPAL Gastransport GmbH - з початку газової доби 14 вересня (6:00 за часом Берліна) обмежить використання потужностей газопроводу. Йдеться про 15,86 млн кВт. на годину, що дорівнює 36,8 млн куб. м на добу, або 12,3 млрд кубометрів в річному обчисленні.

 

 

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА