Економіка

Верховний суд відправив на повторний розгляд справу про розірвання договору ФДМ з "ЕСУ" щодо покупки "Укртелекому"

Верховний суд України частково задовольнив касаційну скаргу Фонду держмайна (ФДМ) і скасував рішення судів нижчих інстанцій, які відмовили в задоволенні позову ФДМ до ТОВ "ЕСУ" (власник пакета акцій "Укртелекому") про розірвання договору купівлі-продажу 92,79 % акцій "Укртелекому" і стягнення $ 81,9 млн пені за прострочення виконання зобов'язань з виконання інвестпрограми.

У своїй постанові від 28 серпня Верховний суд підкреслив, що в рішеннях судів першої та апеляційної інстанції не вбачається, на підставі яких саме доказів суди дійшли висновку про здійснення інвестицій саме на суму $ 450 млн.

"Посилаючись на наявність у матеріалах справи щорічного кошторису інвестицій ТОВ "ЕСУ", суди не звернули уваги, що зазначені документи стосуються інвестицій / витрат "Укртелекому", а не "ЕСУ". З огляду на невстановлення судами попередніх інстанцій усіх обставин справи, необхідних для правильного вирішення даного спору, рішення та постанова у частині первісного позову підлягає скасуванню, а справу - спрямовано на новий розгляд", - резюмували у Верховному суді.

Як повідомлялося, в серпні Виконавча служба заарештувала близько 93% акцій "Укртелекому" за борги перед Ощадбанком.

ФДМ подав до суду позов про розірвання договору з "ЕСУ" в середині травня 2017 року, вимагаючи також стягнути 2,17 млрд грн пені. До справи як третьої особи на стороні відповідача було залучено Ощадбанк (Київ), в заставі у якого знаходиться зазначений пакет акцій "Укртелекому".

У жовтні 2017 року Господарський суд Києва задовольнив позов ФДМ і вирішив повернути 92,791% пакет акцій "Укртелекому" в державну власність і стягнути $ 81,9 млн пені (2,0171 млрд грн) за невиконання інвестиційних зобов'язань. Потім у грудні це рішення підтвердив апеляційний господарський суд.

Однак на початку липня 2018 року Верховний суд задовольнив касаційну скаргу "ЕСУ" і направив справу на повторний розгляд суду першої інстанції.

"Ми вважаємо прийняте рішення справедливим, і в подальшому плануємо продовжувати відстоювати свої права, використовуючи всі процесуальні можливості", - прокоментували тоді агентству "Інтерфакс-Україна" це рішення в компанії СКМ, яка є власником "ЕСУ".

ФДМ України за підсумками оголошеного восени 2010 року конкурсу на початку 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" українській "дочці" австрійської EPIC - ТОВ "ЕСУ" - за 10 млрд 575,1 млн грн. Група "СКМ" українського бізнесмена Ріната Ахметова придбала "ЕСУ" в 2013 році.

"Укртелеком" - найбільший оператор фіксованого зв'язку в Україні, значну частину його клієнтів складають держоргани, навчальні, адміністративні та медичні установи, аварійні служби.

"Укртелеком" у I пол.-2019 збільшив EBITDA на 10,8% - до більш ніж 919 млн грн, а загальний дохід "Укртелекому" залишився на рівні майже 3,3 млрд грн у порівнянні з 3,249 млрд грн за аналогічний період минулого року.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ