Економіка

Державна підтримка аграріїв в держбюджеті-2020 складе 4,4 млрд грн і буде спрямована на компенсацію ставок для покупки землі

Кабінет міністрів України пропонує в 2020 році повністю відмовитися від цільових дотацій агропідприємствам і направити всю бюджетну підтримку, оцінювану в 4,4 млрд грн, на компенсацію відсоткової ставки за кредитами, які будуть залучати фермери і невеликі агрогосподарства на покупку землі, повідомив заступник міністра економіки, торгівлі і сільського господарства Тарас Висоцький.

"Дотацій (в держбюджеті-2020) не буде", - сказав він журналістам в Києві у вівторок.

Висоцький уточнив, що часткова компенсація ставки буде здійснюватися на рівні облікової ставки НБУ, яка зараз становить 16,5%.

Заступник міністра пояснив, що при розрахунку сумарного обсягу компенсації в облік приймалися такі припущення: ринок землі планується запустити з другого півріччя, середня ціна 1 га землі складе близько 40 тис. грн при середній нормативній грошовій оцінці (НДО) 27 тис. грн за га, покупцями готові виступити близько 5% власників паїв, що відповідає, приблизно, 1,35 млн га.

Висоцький також повідомив, що законопроект про обіг земель, який має бути внесений до Ради до 1 жовтня, передбачає обмеження на покупку у вигляді 15% сільгоспземель області і 0,5% - країни при відсутності таких обмежень для орендарів, а також мінімальну ціну продажу на рівні НДО.

Серед інших умов - першочергове право орендаря на викуп і можливість покупки нерезидентами (виключаючи представників країни-агресора) тільки через реєстрацію компанії резидента в Україні.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ