Економіка

У Раді зареєстрований законопроект, що сприяє проведенню анбандлінгу

Законопроект №2239 "Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування газу" зареєстрований у Верховній Раді в понеділок.

Водночас текст документа за авторством чотирьох депутатів від "Слуги народу" і одного позафракційного поки ще не оприлюднений.

Як повідомлялося, відповідно до підписаної в 2014 році угоди про асоціацію з ЄС, Україна на внутрішньому ринку природного газу повинна здійснити поділ діяльності з транспортування від діяльності з видобутку газу.

Кабінет міністрів 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ, 100% "дочка" АТ "Укртрансгаз"), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС і має відповідний персонал.

ОГТСУ буде передано у власність АТ "Магістральні газопроводи України" ("МГУ"), 100% акцій якого Кабмін вирішив передати в управління Міністерству фінансів. Одночасно держава передасть новому оператору в управління газотранспортну систему терміном на 15 років.

Паралельно низка міністерств займуться підготовкою законопроекту, який врегулює можливість відокремлення діяльності з транспортування газу.

ГТС України має загальну протяжність газопроводів близько 38 тис. км, до неї входять 73 компресорні станції та понад 1,4 тис. газорозподільних станцій.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ