19:53 15.10.2019

Зеленський ініціює запровадження дворічного мораторію на перевірки ФОП усіх категорій, окрім "ризикових"

2 хв читати
Зеленський ініціює запровадження дворічного мораторію на перевірки ФОП усіх категорій, окрім "ризикових"

Президент України Володимир Зеленський ініціює запровадження мораторію на перевірки фізичних осіб-підприємців (ФОП) усіх категорій, окрім "ризикових", терміном на два роки, повідомляється на офіційному сайті глави держави у вівторок.

"Таким чином глава держави відгукнувся на заклики представників малого бізнесу, які вийшли з протестами проти законів "Про внесення змін до закону "Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг" щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг" та "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг", що запроваджують електронний чек", - йдеться в повідомленні.

В Офісі президента України відбулися консультації з експертами, представниками підприємців, народними депутатами - співголовами міжфракційного депутатського об'єднання "За ФОП" і представниками Кабінету Міністрів з метою формування спільної позиції щодо політики стосовно малих підприємців.

Заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів зазначає, що згадані закони спрямовані не проти ФОП, а проти великого бізнесу, який оформляє свою діяльність як група ФОП, тим самим зменшуючи обсяг сплати податків. Вона пояснила, що електронні чеки для ФОП запроваджуються лише з 2021 року, "тому ті, хто лякає малих підприємців штрафами за невидачу електронного чека вже з нового року, просто вводять людей в оману або відверто маніпулюють".

"ФОП фактично гарантована незмінність умов ведення бізнесу. А народні депутати з об'єднання "За ФОП" уже готують законодавчі ініціативи щодо захисту інтересів малих підприємців. Зокрема, вони працюватимуть над переведенням в електронну форму звітності для ФОП, спрощенням податкового адміністрування та іншими законодавчими ініціативами", - пояснила Ковалів.

Зі свого боку Зеленський зазначив, що умови ведення бізнесу для малих підприємців необхідно покращувати, тому доручив запровадити мораторій на перевірки ФОП "для всіх категорій, окрім ризикових, на зразок ювелірного бізнесу", йдеться в повідомленні. Президент також виступив за те, щоб протягом першого року дії закону відповідальність за неправильне ведення звітів була пом'якшена.

Також Державна податкова служба має надати всім охочим уже з 1 січня 2020 року додаток для електронних чеків для безкоштовного тестування. За словами глави держави, це необхідно для того, щоб підприємці встигли пристосуватися до змін у законодавстві.

Зеленський запропонував створити Координаційну раду малих підприємців для опрацювання пропозицій з покращення умов для бізнесу, що дасть змогу полегшити умови ведення бізнесу для малих підприємців й водночас сприятиме ефективній боротьбі з тими великими компаніями, які використовують спрощену систему оподаткування для ухилення від сплати податків.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА