Економіка

Кабмін запропонував ВР виділити додатково 1,3 млрд грн на зарплати в оборонному секторі та 1 млрд грн - шахтарям

 Кабінет Міністрів запропонував парламенту внести поправки до державного бюджету на 2019 рік і підняти рівень грошового забезпечення військовослужбовців Держприкордонслужби, Служби безпеки України (СБУ), Національної гвардії, Головного управління розвідки Міноборони, Управління державної охорони до рівня виплат у Збройних силах, виділивши на це додаткові 1,36 млрд грн.

Згідно з оприлюдненим на сайті Верховної Ради законопроектом №2283, уряд також пропонує на 1 млрд грн збільшити фінансування державних шахт для виплат заробітних плат їхнім працівникам і недопущення відключення об'єктів від електроенергії.

Крім цього, поправки до держбюджету на цей рік передбачають додаткові 1,67 млрд грн на необхідні платежі з виконання державою гарантійних зобов'язань.

Водночас законопроект пропонує збільшити фінансування резервного фонду для ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій - на 500 млн грн.

Додаткові зобов'язання в рамках цих поправок планується профінансувати переважно за рахунок скорочення видатків на обслуговування держборгу - на 21,62 млрд грн, що стало можливим за рахунок різниці між фактичним курсом національної валюти і закладеним у бюджеті показником. Крім цього, на 1,468 млрд грн планується скоротити видатки на програму "Виконання боргових зобов'язань за кредитом, залученим під державну гарантію для реалізації проекту "Створення Національної супутникової системи зв'язку".

Уряд також пропонує скоротити фінансування низки бюджетних програм, зокрема "Фонд президента України щодо підтримки освітніх та наукових програм для молоді" - на 800 млн грн, програму держпідтримки тваринництва - на 540 млн грн, фінансову підтримку сільгоспвиробників - на 200 млн грн, підтримку фермерських господарств - на 10,4 млн грн.

"Через низьке використання коштів за програмою підтримки АПК їх фінансування буде знижено на 750,6 млн грн", - пояснив Мінфін у прес-релізі.

Законопроект пропонує зменшити доходи державного бюджету на 20,37 млрд грн, зокрема пропонується зменшити показники доходів митних платежів через зміцнення гривні до долара і євро. Показник надходжень до спецфонду в рамках програм секторальної підтримки ЄС пропонується зменшити на 312,4 млн грн.

"Це зниження доходів збалансовано зменшенням плану видатків на обслуговування державного боргу на 21,6 млрд грн", - зазначило Міністерство фінансів у прес-релізі.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ