Економіка

"Нафтогаз" 1 листопада направить "Газпрому" позовні вимоги на $11 млрд

 НАК "Нафтогаз України" 1 листопада направить "Газпрому" позовні вимоги на суму понад $11 млрд, що може стати компенсацією за припинення транзиту, повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко у Facebook.

"А я вам казав :((((", - так прокоментував представник "Нафтогазу" заяву голови "Газпрому" Олексія Міллера про необхідність врегулювання судових спорів до укладення нового контракту з Україною.

"З іншої сторони, добре, що я про це почав казати завчасно, щоб була можливість підготуватися", - додав Вітренко.

Міллер у п'ятницю поінформував прем'єра Росії Дмитра Медведєва, що "Газпром" повідомив Україні та ЄС про необхідність врегулювання судових спорів до укладення нового контракту з Україною. Голова "Газпрому" додав, що російська компанія пропонує "нульовий" варіант, за якого обидві компанії відкликають усі позови.

"Нафтогаз" та українська сторона раніше категорично заперечували проти цього "нульового" варіанта.

Стокгольмський арбітраж 28 лютого 2018 року зобов'язав "Газпром" доплатити "Нафтогазу України" $4,63 млрд за недопостачання погоджених обсягів газу для транзиту. З урахуванням того, що раніше суд підтвердив борг української сторони за постачання газу розміром $2,018 млрд, за результатами двох арбітражних спорів між компаніями на постачання і транзит газу "Газпром" має доплатити "Нафтогазу" $2,56 млрд. Українська компанія веде активну роботу в різних юрисдикціях щодо стягнення цих коштів.

Російська компанія 30 березня подала апеляцію на це рішення до апеляційного суду округу Свеа (Швеція). Нині слухання справи триває.

Проте у звітності за РСБЗ "Газпром" зазначив, що зарезервував повну суму штрафу щодо транзитного контракту з українською стороною у розмірі $4,7 млрд.

Нині сторони намагаються домовитися про умови продовження транзиту російського газу до Європи через Україну, а також про постачання газу в Україну з огляду на закінчення транзитного договору наприкінці 2019 року. На тристоронніх газових консультаціях 19 вересня 2019 року в Брюсселі, за словами віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича, зазначалося, що основною умовою для укладення нового транзитного контракту за європейськими нормами є виконання Україною всіх необхідних умов у термін, що залишився до нового року.

Наступний раунд тристоронніх газових переговорів призначено на 28 жовтня.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ