Економіка

Місія МВФ незабаром повернеться в Україну - директор європейського департаменту МВФ

Місія Міжнародного валютного фонду протягом найближчих тижнів знову прибуде в Україну для обговорення нової програми розширеного фінансування EFF, повідомив директор Європейського департаменту МВФ Пол Томсен (Poul Thomsen).

"Ми маємо намір послати місію за кілька тижнів, щоб продовжити обговорення деталей деяких із цих реформ, про які я згадував", - сказав він на прес-конференції у Вашингтоні в п'ятницю, виділивши земельну та антикорупційну реформи, а також зниження монополізму в економіці.

Відповідаючи на запитання про позицію МВФ щодо того, що відбувається навколо націоналізованого ПриватБанку, Томсен наголосив на критичній важливості держави докладати зусиль для мінімізації втрат коштів платників податків, витрачених на вирішення ситуації з проблемними банками.

Представник фонду також повідомив, що наразі рано говорити про суму можливої майбутньої програми.

Як повідомлялося, Україна провадить переговори про можливість відкриття фондом нової 3-річної програми розширеного фінансування на $5-6 млрд. У вересні Київ відвідала місія МВФ, яка згодом повідомила про плани продовжити дискусію найближчими тижнями.

Представники української сторони до початку роботи місії допускали, що вже за її підсумками можна досягти рекомендації про відкриття нової програми. Однак, за даними джерел агентства "Інтерфакс-Україна", близьких до переговорів, негативний вплив на кінцевий результат справили останні події навколо ПриватБанку (Київ), інформація про можливий компроміс з його екс-акціонерами без належної реакції глави держави, обшуки в банку, а також тиск на керівництво Національного банку країни.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук згодом сказав, що допускає досягнення staff level agreement із МВФ щодо нової програми в жовтні після переговорів у Вашингтоні, намічених на період проведення щорічних зборів фонду, які відбуваються цього тижня.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ