11:34 08.11.2019

Контракт із новим оператором ГТС України дасть змогу РФ розпочати відносини з транзиту з "чистого аркуша" - Вітренко

2 хв читати
Контракт із новим оператором ГТС України дасть змогу РФ розпочати відносини з транзиту з "чистого аркуша" - Вітренко

Наявність відкритих спорів між "Газпромом" і НАК "Нафтогаз України", а також відсутність між ними контракту на постачання газу з 2020 року є надуманими проблемами для укладення нового контракту на транзит газу, переконаний виконавчий директор НАК Юрій Вітренко.

"Новий контракт укладається не "Нафтогазом", а з відокремленим від НАК оператором газотранспортної системи. Це і є наслідком "анбандлінгу", про який усі говорять. Тобто якщо "Газпром" і політичне керівництво Росії справді хочуть розпочати відносини з транзиту з чистого аркушу паперу, то контракт із відокремленим оператором - це саме такий варіант", - написав він у Facebook.

"Але початок з "чистого аркушу паперу" не означає, що "старі аркуші паперу" щезають". Нехай ці "старі аркуші паперу" розглядають суди…", - додав Вітренко.

Як повідомлялося, 1 січня 2020 року спливає 10-річний транзитний контракт між "Нафтогазом" і "Газпромом". Європейська Комісія вже запропонувала "Газпрому" підтриманий українською стороною варіант укладення транзитного контракту на десять років із щорічним обсягом від 60 млрд куб. м.

На минулих у вересні в Брюсселі тристоронніх переговорах українська сторона представила майбутнього оператора ГТС України - ТОВ "ОГТСУ", яке передало російській делегації проекти договору про взаємодію між операторами суміжних газотранспортних систем, а також стандартного договору на транспортування. Крім того, "Нафтогаз" передав росіянам "дорожню карту" дій для завершення відокремлення оператора ГТС.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА