08:27 09.11.2019

Через два роки хочемо знизити держборг України до 40% ВВП, і будемо прагнути до бездефіцитного бюджету - міністр фінансів

2 хв читати
Через два роки хочемо знизити держборг України до 40% ВВП, і будемо прагнути до бездефіцитного бюджету - міністр фінансів

Міністр фінансів України Оксана Маркарова зазначає, що через два роки Україна націлена знизити державний борг держави до 40% ВВП, і буде прагнути в перспективі до бездефіцитного бюджету.

В ефірі програми "Свобода слова Савіка Шустера" на каналі "Україна" в п'ятницю ввечері вона сказала, що постійна реструктуризація держборгу невигідна, тому що вона сьогодні дасть нам набагато менше коштів, ніж репутаційні втрати.

"Україна завжди була дуже непередбачуваною, ми стрімко збільшували наш борг з 2006 до 2008 року, потім так само стрімко він зріс з 2013 до 2014 року, тому що він був у валюті, тому що в 2013 році було взято одночасно 3 млрд у валюті. Нам потрібно від цього відходити. Тобто зараз ми знову знижуємо борг як частину від ВВП, і вже цього року вона менше 60%", - пояснила Маркарова.

Глава Мінфіну зазначила, що на 2020 рік стоїть мета знизити держборг до 52% ВВП, а "через два роки дійти взагалі до 40%". "Це дасть нам можливість жити так, як європейські країни: коли їм потрібно для розвитку - вони позичають кошти, коли не потрібно - не позичають. Тому що борг сам по собі - це не погано, погано, коли ми беремо борг і проживаємо його", - сказала вона.

Маркарова додала, що через це в наступному році дефіцит бюджету буде тільки 2% ВВП, у нинішньому році він 3,2%. "Тобто ми постійно буде намагатися прийти до бездефіцитного бюджету, і це дасть нам можливість абсолютно вирішити всі наші боргові питання, і направляти зароблені кошти на важливі і пріоритетні питання", - підкреслила вона.

Міністр також запевнила, що українська влада постійно спілкується з міжнародними партнерами, інвесторами і дає всю інформацію про те, що збираємося робити. "Ми вперше в минулому році прийняли стратегію з обов'язку і зараз постійно розповідаємо, як ми цей борг будемо знижувати", - розповіла міністр фінансів.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

RegioJet виконав перший рейс за маршрутом Прага - Чоп

На Бурштинській і Ладижинській ТЕС ДТЕК ударом РФ повністю або частково пошкоджено всі енергоблоки

Барселона з 1 квітня знову підвищує туристичний податок

НКЦПФР поповнила список ненадійних інвестпроєктів 12 кейсами

"Дочка" ДТЕК уклала угоду з польською Columbus Energy щодо будівництва СНЕ 133 МВт у Польщі

Посли ЄС досягли компромісу щодо продовження ліберального режиму торгівлі з Україною

На ліквідацію наслідків масованого обстрілу енергоінфраструктури Харківщини буде спрямовано кошти Фонду підтримки енергетики України - Галущенко

Збитки навколишньому середовищу від атаки РФ на ДніпроГЕС уже становлять приблизно 140 млн грн - глава Міндовкілля

Україна отримає EUR100 млн кредиту Банку розвитку Ради Європи на проєкт "єВідновлення"

АЗК "Укрнафта" працюють без світла на сході й півдні країни

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА