Економіка

Кабмін сподівається, що німецький парламент сьогодні проголосує за зміни до енергетичного законодавства у повній відповідності з газовою директивою ЄС

Україна отримала максимальні запевнення в тому, що норми Європейського союзу будуть у повному обсязі і без винятків відображені в німецькому Законі про енергетику, заявив прем'єр-міністр України Олексій Гончарук.

"Уряд України очікує, що німецький парламент сьогодні проголосує за зміни до енергетичного законодавства в повній відповідності з газовою директивою ЄС. Таким чином, Європейське законодавство, прийняте в консенсусі між усіма членами ЄС, буде поширюватися на всі газові проекти в ЄС, зокрема на "Північний потік-2", - написав Гончарук на своїй сторінці в Фейсбуці.

Він зазначив, що за останній тиждень було проведено низку переговорів з німецькими та європейськими колегами. "Ми отримали максимальні запевнення в тому, що норми ЄС будуть у повному обсязі без винятків відображені в німецькому Законі про енергетику", - підкреслив Гончарук.

Крім того, українська сторона очікує, що і незалежний енергетичний регулятор Німеччини, на який покладено практичне виконання цього закону, також буде діяти "в суворій відповідності з буквою і духом відповідної директиви ЄС".

"Днями ми отримали підтримку і повне розуміння такої позиції і в Європейській комісії. ... Водночас Україна продовжує поділяти точку зору, що "Північний потік-2"- це російський геополітичний проект, який несе шкоду енергетичній безпеці Європи, зменшує конкуренцію на ринках Європи і посилює залежність європейських споживачів від одного постачальника", - йдеться в повідомленні.

Прем'єр-міністр підкреслив, що Кабмін докладатиме максимум зусиль для протидії агресії Росії на енергетичному фронті.

Як повідомлялося, Бундестаг 13 листопада планує розглянути поправки до газової директиви ЄС. Це законопроект про внесення поправок в енерго-економічний закон ФРН для прийняття на національному рівні газової директиви ЄС.

Сама директива набула чинності в травні, тепер країни-члени ЄС зобов'язані до 24 лютого 2020 року закріпити її в національному законодавстві. Директива спрямована на регулювання діяльності газопроводів третіх країн на території ЄС - тепер газопроводи третіх країн повинні відповідати вимогам, які застосовуються до внутрішніх газопроводів ЄС - і стосується, насамперед, російського "Північного потоку 2".

Серед головних положень директиви - поділ компаній, що постачають газ, і компаній, які його транспортують. Це означає, що компанія-оператор "Північного потоку 2" повинна бути незалежною від "Газпрому", а 50% його пропускної потужності повинні резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки можливі, але тільки зі схвалення Єврокомісії. Розроблений в Берліні законопроект дозволить "Газпрому" вважати, що проект був завершений у травні, а тому щодо нього повинні діяти колишні правила.

Минулої п'ятниці бундестаг не зміг прийняти цей закон. Голосування відбувалося вночі, близько 1.45 суботи фракція правої партії "Альтернатива для Німеччини" яка дотримується яскраво вираженої проросійської позиції, засумнівалася в наявності кворуму і зажадала поіменного голосування.

В ході нього з'ясувалося, що було подано 133 голоси при необхідних для кворуму 355. Відповідно до статуту засідання було припинено, а вирішення питання – перенесено.

 

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ