Економіка

НБУ програв апеляцію у справі про виключення аудитора ПриватБанку PwC із реєстру

Шостий апеляційний адмінсуд постановою від 26 вересня 2019 року залишив без змін рішення Окружного адмінсуду міста Києва від 29 травня 2019 року про скасування рішення Національного банку України (НБУ) щодо виключення ТОВ "ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)" (PwC) з реєстру аудиторських фірм, які мають право здійснювати аудит банків.

Відповідну постанову оприлюднено на сайті реєстру судових рішень.

На сайті НБУ розміщено реєстр фірм станом на 27 вересня 2019 року, який включає: ТОВ "Аваль", ТОВ "Актив-Аудит", ТОВ "Аудит-Сервіс ІНК", ТОВ "Бейкер Тіллі Україна", ПрАТ "Делойт енд Туш ЮСК", ПАТ "Де Візу", ТОВ "Ернст енд Янг Аудиторські послуги", ТОВ "Інтер-аудит", ТОВ "Київаудит", ПрАТ "КПМГ аудит", ТОВ "Міжнародний фінансовий аудит", а також ТОВ "ПКФ аудит-фінанси", ТОВ "Респект", ТОВ "РСМ Україна", ТОВ "Українська аудиторська служба", ТОВ "Украудит XXI-Захід", ТОВ "Кроу Хорват ЕйСі Україна", ТОВ "БДО", ТОВ "Крестон Джі Сі Джі Аудит".

Як повідомлялося, рішення про виключення "ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)" з реєстру правління НБУ прийняв 20 липня 2017 року за зверненням Комітету з питань аудиту банків України. Підставою для такого рішення стало підтвердження "ПрайсвотерхаусКуперс (аудит)" недостовірної інформації про фінансово-господарську діяльність ПриватБанку, зокрема про розмір кредитного ризику й регулятивний капітал. Аудиторська компанія не змогла встановити ризики в ПриватБанку, які згодом призвели до його неплатоспроможності й подальших витрат держави, пов'язаних із націоналізацією цієї фінустанови.

Право НБУ на виключення з реєстру аудиторів банків було передбачено ст. 7 Закону "Про Національний банк України" та ст. 70 Закону "Про банки і банківську діяльність" й уточнено в нормативно-правових актах НБУ. Практика відсторонення регулятором компаній від аудиту банків відповідає міжнародному підходу і базується на 27-му принципі Основних принципів банківського нагляду Базельського комітету.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ