18:58 06.12.2019

"Нафтогаз" завершив двосторонні переговори із "Газпромом" та готовий до тристоронніх - топ-менеджер НАК

3 хв читати
"Нафтогаз" завершив двосторонні переговори із "Газпромом" та готовий до тристоронніх - топ-менеджер НАК

НАК "Нафтогаз України" завершила двосторонні переговори із ПАТ "Газпром" (РФ) про транзит газу та готова до тристоронніх, повідомив виконавчий директор НАК Юрій Вітренко на своїй сторінці у соцмережі Facebook у п'ятницю ввечері.

За його словами, на прохання Європейської комісії було обговорено питання можливості врегулювання питань минулого та поточного Стокгольмського арбітражу, оскільки "Газпром" включає це в "пакет" для переговорів щодо транзиту.

"Щоб продемонструвати свою конструктивність, ми сказали, що готові розглядати можливість отримати газ від "Газпрому" у рахунок погашення заборгованості за рішенням минулого Стокгольмського арбітражу ($3 млрд). Ми також готові відкликати свої позовні вимоги у новому арбітражі, але тільки якщо буде укладено довгостроковий контракт на транзит, який покриватиме усі витрати, і якщо "Нафтогазу" буде компенсовано невиконання "Газпромом" своїх зобов’язань за поточними контрактами", - зазначив Вітренко.

"Тепер ми готові повертатися до тристоронніх переговорів та розповідати європейцям, як ми сумлінно та добросовісно обговорювали ці питання", - резюмував він.

При цьому Вітренко не став коментувати, яку позицію зайняв "Газпром" у відповідь на пропозиції української сторони.

Водночас глава Міненерго РФ Олександр Новак в ефірі телеканалу "Россия24" заявив, що у газових питаннях між Росією та Україною насамперед має бути врегульовано судові спори.

"Ми налаштовані на те, щоб знайти всі необхідні вирішення тих питань, які є. Звісно, ми вважаємо, що насамперед має бути врегульовано судові розгляди. Це ключове питання на порядку денному. А також має бути створено такі умови транзиту газу, які були б конкурентноздатні стосовно інших. У цьому випадку, звісно, транзит буде збережено і у нас буде можливість використовувати, зокрема, газотранспортну систему України", - сказав він.

Крім того, під час зустрічі голови правління "Газпрому" Олексія Міллера та уповноваженого Федерального Уряду ФРН із транзиту газу через Україну Георга Графа Вальдерзее, яка відбулася у п'ятницю, було озвучено інформацію, що пакет умов "Газпрому" Києву щодо продовження співпраці у газовій сфері (раніше включав обнулення арбітражних вимог і прямі постачання газу) поповнився умовою зниження тарифів на транзит газу.

Як повідомлялося, "Газпром" 18 листопада направив "Нафтогазу України" офіційну пропозицію щодо продовження терміну дії чинного контракту або підписання нового договору про транзит газу територією України терміном на один рік з урахуванням прогнозного попиту європейських покупців на газ на 2020 рік. У пропозиції "Газпрому", зокрема, зазначено, що необхідними умовами для цього є відмова обох сторін від усіх взаємних претензій у міжнародному арбітражі та припинення всіх судових розглядів.

"Нафтогаз" у відповіді "Газпрому", зі свого боку, наполягає на необхідності укладення відповідного європейським правилам нового транзитного контракту між "Газпромом" і оператором газотранспортної системи України. Українська компанія також заявляє про готовність розглянути можливість отримання від "Газпрому" природного газу замість грошей у рахунок виплат майже $3 млрд за рішеннями Стокгольмського арбітражу.

Пізніше, 4 грудня, президент Росії Володимир Путін заявив про готовність зберегти український транзит, однак пропозиція Києва щодо транзиту газу поки що економічно неприйнятна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА