19:58 11.12.2019

ЄБРР виділить Молдові $50 млн на альтернативну закупівлю газу у "Нафтогазу"

3 хв читати
ЄБРР виділить Молдові $50 млн на альтернативну закупівлю газу у "Нафтогазу"

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) надасть Молдові акредитив $50 млн на забезпечення альтернативних закупівель природного газу протягом місяця у НАК "Нафтогаз України", якщо припиниться транзит російського газу через Україну.

Відповідну угоду уклали в середу в Кишиневі прем'єр-міністр республіки Йон Кіку і керуючий директор ЄБРР в країнах Східної Європи і Кавказу Маттео Патроне.

"Уряд протягом усього періоду працював над резервними сценаріями. Сьогодні ми уклали угоду, що забезпечує Молдову газом як резервний сценарій. Наголошую, що це резервний варіант, який застосовуватиметься тільки в разі припинення транзиту через Україну", - зазначив прем'єр.

"Цей кредит на $50 млн використовуватиметься лише, якщо доведеться шукати альтернативні шляхи імпорту газу, а у оператора "Молдова-газ" буде для цього недостатньо коштів. Це дуже важливий крок, ми впевнені, що наша співпраця з ЄБРР та іншими зовнішніми партнерами у частині підвищення енергетичної безпеки має особливу значущість і продовжиться", - наголосив Кіку.

Як зазначено в прес-релізі ЄБРР, в разі використання акредитива "Нафтогаз" закупить на відкритих тендерах у постачальників з ЄС до 0,4 млрд куб. м газу, який буде поставлено молдавському державному енергоімпортеру "Енергоком" і розподілено споживачам у Молдові національною газорозподільною компанією "Молдова-газ".

Акредитив ЄБРР забезпечить 180-денне відтермінування платежу "Нафтогазу", що дасть "Енергоком" час на отримання заборгованості від клієнтів і оплату рахунків. У разі якщо "Енергоком" не зможе вчасно або повністю оплатити постачання, українська компанія може зажадати коштів за акредитивом, які потім Молдова має повернути.

Кіку додав, що "уряд розраховує на досягнення домовленості між Росією та Україною, що дасть змогу, щоб Молдова після 1 січня 2020 року могла отримувати природний газ за традиційним маршрутом дешевше, ніж у попередній період".

Він пояснив, що першим альтернативним сценарієм є отримання російського газу реверсом Трансбалканським газопроводом, однак у разі виникнення технічних складнощів влада вдасться до другого альтернативного варіанту - до закупівлі газу на кошти, надані ЄБРР.

Кіку висловив задоволення, що переговори з ЄБРР відбулися оперативно і плідно: на засіданні уряду минулого тижня було схвалено початок переговорів, а через тиждень уже укладено угоду.

Патроне зазначив, що прийнятий сьогодні фінансовий механізм "є ще однією демонстрацією того, що банк може зробити для Молдови, зокрема, з метою підвищення її енергетичної безпеки".

Як зазначив ЄБРР у прес-релізі, в рамках угоди з банком Молдова зобов'язується провести реформи газового сектору, такі як розробка вторинного законодавства для лібералізації ринку газу і диверсифікації джерел його постачання, а також імплементувати план дій щодо поліпшення корпоративного управління в "Енергокомі".

Зміцнення енергетичної безпеки Молдови є одним із пріоритетів ЄБРР у республіці. Банк співфінансував енергетичний зв'язок Молдови з Румунією і планує співфінансувати будівництво газопроводу Унгени - Кишинів, йдеться в повідомленні ЄБРР.

Ще наприкінці вересня колишній уряд Молдови Майї Санду обговорював питання про створення запасів газу в сховищах в Україні. Президент Ігор Додон тоді заявив, що між "Газпромом" і "Молдова-газ" "уже укладено попередні домовленості" про постачання газу до республіки. Додон також заявив, що не слід купувати газ і закладати його в сховища, тому що "це неефективно і потрібно брати кредити". Однак минулого тижня після обговорення ситуації на засіданні Вищої ради безпеки уряд ухвалив постанову про початок переговорів з ЄБРР щодо надання кредиту на $90 млн із метою закупівлі газу в разі припинення транзиту російського газу через Україну.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

Ferrexpo завершило 2023 рік із чистим збитком $84,8 млн

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА