Економіка

Суд відмовив ФДМ у поверненні "Дніпроавіа" у держвласність

Північний апеляційний господарський суд залишив без змін рішення Господарського суду Києва від 11 вересня 2019 року, яким Фонду державного майна України було відмовлено в задоволенні позову до ТОВ "Галтера" про розірвання договору купівлі-продажу 94,6% акцій авіакомпанії "Дніпроавіа" від 28 серпня 2009 року.

Відповідне рішення у справі №904/299/16 оприлюднено в Єдиному державному реєстрі судових рішень 27 січня 2020 року.

Свій позов ФДМУ мотивував неналежним виконанням ТОВ "Галтера" зобов'язання передати злітно-посадкову смугу, радіомаякову систему і земельні ділянки, на яких вони розташовані, у власність держави до 2 вересня 2014 року.

Крім того, за оцінками фонду, ТОВ "Галтера" з передбачених 882,1 млн грн інвестицій до 31 грудня 2014 року для поновлення аеропорту "Дніпропетровськ" (зокрема для реконструкції злітно-посадкової смуги) внесло лише 142,1 млн грн.

Як повідомлялося, Господарський суд Дніпропетровської області в січні 2018 року прийняв заяву ПриватБанку про фінансові вимоги в розмірі 1,837 млрд грн до "Дніпроавіа" у справі про банкрутство останньої.

Господарський суд Дніпропетровської області 13 листопада 2017 року порушив справу про банкрутство "Дніпроавіа". Розпорядником майна призначено Вікторію Кундас, граничний термін заяви грошових вимог кредиторів до боржника становив 30 днів із дня офіційного оприлюднення оголошення. Вимоги "Укртатнафти" становили 132,7 млн грн.

Крім того, повідомлялося, що вже станом на середину листопада "Дніпроавіа" не володіла повітряними судами. Деякі літаки перейшли до компанії "Роза Вітрів", а у "Дніпроавіа" залишалися два літаки Embraer, а згідно з реєстром повітряних суден на 15 листопада у компанії не було жодного літака, а у компанії "Роза Вітрів" - сім Embraer-145, що раніше були в експлуатації "Дніпроавіа".

"Дніпроавіа" здійснювала регулярні й чартерні авіарейси до країн Європи, Близького Сходу, СНД. Є одним із найбільших українських перевізників.

ФДМ наприкінці серпня 2009 року продав 94,572% акцій компанії ТОВ "Галтера". В результаті авіакомпанією через "Галтера" володіє група "Приват" бізнесмена Ігоря Коломойського.

За твердженнями деяких ЗМІ, авіакомпанія "Роза Вітрів" входить до сфери впливу групи "Приват". Водночас офіційно така інформація не підтверджена.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ