Економіка

Забезпечення шахт гарантованим ринком збуту вирішить проблему неплатежів у вугільній галузі - заступник міністра

Гарантування вугільним підприємствам з боку держави ринку збуту їхньої продукції та оплати за неї дасть змогу вирішити проблему заборгованості шахт, вважає заступник міністра енергетики та захисту довкілля Станіслав Ковалевський.

"Вихід є. Необхідно гарантувати збут державним шахтам і найголовніше - оплату за відвантажене ними вугілля. Це одне з доручень, яке дав президент під час наради з працівниками вугільної галузі 24 лютого", - написав Ковалевський на своїй сторінці у Facebook 28 лютого.

За його словами, ситуація, яка склалася на державному підприємстві шахтоуправління "Південнодонбаське №1", що постійно перебуває під загрозою відключення від енергопостачання через великі борги за електроенергію, характерна і для інших держшахт.

Чиновник зазначив, що планованого на 28 лютого на вимогу постачальника електричної енергії ЕК "Укренерговугілля" відключення ш/у від електропостачання вдалося уникнути шляхом погашення частини боргу ш/у за електроенергію розміром 4 млн грн.

"Електропостачання на шахту "Південнодонбаська №1" здійснюється без перебоїв і в повному обсязі. Шахта працює", - написав Ковалевський.

Водночас чиновник звернув увагу на те, що загалом питання енергопостачання шахти залишається невирішеним.

"Наступного місяця питання про відключення шахти від електропостачання виникне знову, оскільки сума боргу збільшується", - зазначив він, уточнивши, що заборгованість ш/у за спожиту е/е становить 267 млн грн.

Причиною цього, за словами Ковалевського, є заборгованість основних споживачів продукції шахти ТЕС перед нею.

Зокрема, борг ПАТ "Центренерго" перед ш/у "Південнодонбаське № 1" становив 210,2 млн грн: 40,2 млн грн боргу – поточного року, 170 млн грн - у попередні періоди.

Як повідомлялося, за гарантований ринок збуту українського вугілля виступив президент України Володимир Зеленський.

"Повинен бути гарантований ринок збуту і цей ринок - українські ТЕС. Держава має захистити українське вугілля, для цього потрібен енергетичний баланс на наступні 10 років, де було б відображено, скільки вугілля видобуватимемо", - сказав він на нараді працівників вугільної галузі в Києві 25 лютого.

"ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля", що є оператором системи розподілу (ОСР), 14 лютого відновив енергопостачання ДП "Шахтоуправління "Південнодонбаське №1" у повному обсязі після погашення його заборгованості за електроенергію за січень.

Повна зупинка електропостачання 13 лютого була зумовлена порушенням графіка погашення заборгованості ш/у за електроенергію.

"Борг шахти за розподіл електроенергії становить 123 млн грн", - зазначило "ДТЕК ПЕМ-Енерговугілля" 14 лютого.

За його інформацією, постачальник електричної енергії ЕК "Укренерговугілля" надіслав ОСР заявку на знеструмлення шахти 28 лютого.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ