19:06 22.05.2020

В Україні ціна газу для населення і тепловиків у травні знизиться ще на 21,4%

2 хв читати
В Україні ціна газу для населення і тепловиків у травні знизиться ще на 21,4%

Ціна постачання НАК "Нафтогаз України" природного газу для потреб населення і виробників тепла у травні 2020 року становитиме 2,276 грн/куб. м (без ПДВ, транспортування магістральними та розподільними газопроводами та націнки газзбутів), що на 21,4% менше, ніж у квітні 2020 року (2,897 грн/куб. м).

Відповідно до прес-релізу НАК, загалом з початку 2020 року ПСО-ціна впала на 51%, а порівняно з травнем-2019 - на 62%.

У "Нафтогазі" зазначають, що світова економічна криза викликала рекордне падіння цін на всі види енергоносіїв, зокрема на природний газ. За даними аналітиків НАК "Нафтогаз України", у травні ціна газу в Європі досягла історичного мінімуму за останні 10 років. В Україні на ціну додатково тисне високий рівень заповнення підземних сховищ газу, де через ґрунтовну підготовку до попереднього опалювального сезону та теплу зиму накопичився фактично річний обсяг видобутку газу державою - 17,5 млрд куб. м.

"Цінова ситуація на ринку сприяє намірам уряду лібералізувати ринок газу для населення з 1 липня цього року. В міжопалювальний сезон передумов для зростання цін значно менше, ніж у холодну пору року. Історично низькі ціни, великі запасу газу у європейських та українських сховищах та літній період - все це дасть змогу зробити плавний та безпечний перехід для українських споживачів до вільного ринку", - наголосив голова "Нафтогазу" Андрій Коболєв.

Як повідомлялося, з січня 2020 року оптова ціна на природний газ у рамках спеціальних зобов'язань розраховується згідно з постановою Кабінету Міністрів №17 від 24 січня 2020 року. Основним індикативом є фактичні результати біржових торгів, які відбуваються з 1-го по 22-ге число розрахункового місяця на найбільшому в Європі газовому хабі (ТТF).

Водночас із березня-2020 на внутрішньому ринку з'явився новий ліквідний ціновий індикатор, після проведення ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" тендера на закупівлю газу на період постачання на березень-грудень 2020 року.

Відповідно, під час розрахунку ціни газу для населення на травень "Нафтогаз", як і в квітні, обирав із двох можливих опцій: розрахованої за постановою КМУ і середньозваженою ціною переможців за результатами торгів на постачання газу ОГТСУ.

Україна взяла на себе зобов'язання з 1 травня 2020 року повністю лібералізувати ринок постачань газу побутовим споживачам і забезпечити умови для конкуренції в цьому сегменті. Пізніше цей термін через карантин було продовжено на два місяці - до 1 липня 2020 року.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Група є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах і транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Метінвест" з 1 травня підвищить зарплату працівникам виробничих та ремонтних підприємств в Україні

Європейські компанії не зможуть надавати профпослуги своїм "дочкам" у РФ із червня

NovaPay сформувала мережу з 2,8 тис POS-терміналів по Україні

США в рамках тиску на РФ готують санкції проти деяких китайських банків - ЗМІ

ВР розгляне питання звільнення семи членів Рахункової палати - Железняк

Розвиток ринку біометану допоможе аграріям диверсифікувати бізнес - Мінагрополітики

Moneyveo планує збільшити частку на ринку споживчого кредитування до 14,5-16,5% у 2024 р.

Фінкомпанії з обмеженням ставки за мікрокредитами 1% на добу будуть обережнішими у виборі клієнтів - думка

"Метінвест" у I кв. наростив сплату податків до бюджету України на 70%, до 4,2 млрд грн - СЕО

ПриватБанк перерахував до бюджету майже 50 млрд грн податку на прибуток і дивідендів за 2023 рік

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА