15:29 03.06.2020

Ціни на фрукти і ягоди в Україні перебувають на історично високому рівні - УПОА

3 хв читати
Ціни на фрукти і ягоди в Україні перебувають на історично високому рівні - УПОА

Ціни на основні фрукти і ягоди в Україні через несприятливі погодні умови цього року значно вищі, ніж у 2019 році, найбільше подорожчали суниця садова, черешня та яблуко, повідомляє Українська плодоовочева асоціація (УПОА).

Згідно з повідомленням на її сайті, станом на початок червня найбільше зросли оптові ціни на суницю садову (полуницю) - в середньому в 2,6 разу. Головна причина, на думку фахівців УПОА, - вплив несприятливих погодних умов на врожай ягоди. Декілька хвиль заморозків, остання з яких була в другій половині травня, знищили значну частину врожаю.

"Тому пропозиція суниці різко знизилася проти торішнього показника, а ціни, відповідно, залишаються високими. Ситуація ускладнюється прохолодною і похмурою погодою в більшості виробничих регіонів, що відтягує сезон дозрівання ягоди", - пояснили в УПОА.

Крім того, в асоціації зазначили, що зниження врожаю суниці садової та високий рівень цін можуть негативно позначитися на експорті цієї ягоди в замороженому вигляді.

"Найімовірніше, пропозиція сировини для заморозки в цьому році знизиться. Крім того, за нашими даними, "заморозчики" будуть дуже обережно підходити до ціноутворення на свіжу суницю садову, оскільки на ринку і зараз достатньо пропозицій продукції врожаю 2019 року, а Єгипет і Марокко і зараз продають залишки замороженої ягоди за низькими цінами", - наведено слова директора з розвитку УПОА Катерину Звєрєву.

Майже так само різко, як і суниця, за даними УПОА, подорожчали черешня і яблуко. Серед причин - загибель основної частини врожаю черешні внаслідок заморозків.

"Це і є головною причиною високих цін на неї – цих фруктів просто занадто мало, і купити черешню оптом не так вже й просто. Також негативний вплив на врожай і його якість надають рясні опади, що пройшли в більшості регіонів країни в останні два тижні", - зазначили в асоціації.

Водночас, зазначають в УПОА, ціни на яблуко залишалися високими весь сезон через зниження їх урожаю в 2019 році.

"На сьогодні запаси яблука в сховищах українських садівників практично повністю вичерпані, і на ринку присутнє переважно імпортне яблуко. Відповідно, ціни на нього високі. Адже не тільки в Україні, але і в більшості країн Європи, є проблема з урожаєм черешні, ягід та інших ранніх фруктів, що сприяє гарному попиту на яблуко", - пояснили в асоціації.

Ціни на грушу за рік зросли на 30-35% і зараз на українському ринку можна знайти переважно імпортну грушу, кажуть в УПОА.

Водночас, за даними плодоовочевої асоціації, з імпортних фруктів найменше зросли ціни на банани. Фактично банан за рік подорожчав у середньому на 2-4% в оптовій торгівлі, що робить його найбільш доступним після яблука фруктом. Ціни на лимон зараз у середньому на 25% вище, ніж роком раніше, а на апельсин - на 40%. Попит на ці фрукти різко зріс у розпал пандемії коронавірусу, тому ціни на них також залишаються досить високими.

"Очікується, що найближчим часом на ринку України збільшиться пропозиція імпортного абрикоса з Туреччини, Узбекистану та Іспанії. На жаль, сади абрикоса в Україні також сильно постраждали від заморозків, і врожай власних кісточкових фруктів буде вкрай низьким. Природно, що очікувати низьких цін на абрикос в цьому сезоні також не доводиться", - повідомили в УПОА.

Уже зараз на ринку починає з'являтися перша жимолость. Правда, за інформацією асоціації, ціни на неї поки що остаточно не сформувалися, оскільки обсяги пропозиції залишаються вельми незначними.

Через тиждень на ринок мають почати надходити перші партії ранньої лохини з південних регіонів України. Лохина, за словами фермерів, також постраждала від заморозків, проте, за оцінками УПОА, вступ у плодоношення великих площ лохини цього року має компенсувати фактор зниження врожайності.

"Тому загальна пропозиція цієї ягоди може навіть зрости. Відповідно, не виключено, що лохина стане єдиною ягодою, ціни на яку в цьому сезоні будуть нижче, ніж роком раніше", - підсумували в асоціації.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА