10:03 15.06.2020

Реальна вартість прожиткового мінімуму становить 4,2-4,3 тис. грн - міністр соцполітики Лазебна

2 хв читати
Реальна вартість прожиткового мінімуму становить 4,2-4,3 тис. грн - міністр соцполітики Лазебна

Міністр соціальної політики України Марина Лазебна заявляє, що на сьогодні реальна вартість прожиткового мінімуму в країні становить 4,2-4,3 тис. грн.

"Перегляд підходів до визначення реального прожиткового мінімуму - це вимога часу. Ми маємо, нарешті, сказати людям, яким є реальний прожитковий мінімум. Тому що на сьогодні це фактично рівень виживання, а не проживання. Іноді дивуєшся, коли дивишся, який набір продуктів і товарів туди входить, і як це можна прив'язати до виміру гідного життя людини. Тому передусім треба змінити підходи і сферу його застосування", - сказала Лазебна в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Міністр зазначила, що на сьогодні в 40 законах виплати, штрафи і надбавки прив'язані до прожиткового мінімуму, у зв'язку з чим у держави склалася патова ситуація, коли через штучно створений низький прожитковий мінімум влада не може ефективно управляти соціальними стандартами.

"Тому спільно з профільним комітетом Верховної Ради працюємо над тим, щоб змінити методологію. Ми дискутуємо, наприклад, щодо формули визначення: буде він становити 40% від середньої заробітної плати у країні чи визначатиметься нормативно-структурним методом", - додала вона.

За словами Лазебної, Мінсоцполітики є прибічником саме нормативно-структурного методу, суть якого полягає у визначенні вартості продовольчої складової прожиткового мінімуму і його питомої ваги, за основу беруться показники Міністерства охорони здоров'я про те, скільки треба людині споживати різних продуктів харчування.

Міністр наголосила, що на сьогодні реальна вартість прожиткового мінімуму становить 4,2 - 4,3 тис. грн.

Відповідаючи на запитання, чи буде у бюджеті наступного року він зафіксований на такому рівні, Лазебна заявила, що так має бути, "але ми маємо визначитися, як ми досягатимемо цього стандарту. Але, головне, чесно показати реальний прожитковий і не вводити в оману людей".

Як повідомлялося, згідно з державним бюджетом на 2020 рік прожитковий мінімум на одну особу з розрахунку на місяць із 1 січня 2020 року становить 2 027 грн, з 1 липня - 2 118 грн, з 1 грудня - 2 189 грн.


Повний текст інтерв'ю з Лазебною буде оприлюднено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Єврокомісія схвалила запропонований Києвом план, необхідний для початку фінансування ЄС чотирирічного Ukraine Facility у розмірі EURO50 млрд

Кабмін продовжив спецзобов'язання на ринку газу до 31 серпня 2024 р.

Польська інспекція забракувала 7,13 тонни українського морозива

Кабмін зняв з експортерів е/е зобов'язання сплати 80% прибутку від експорту "ГарПоку"

Бюджет оборонних закупівель коштом держбюджету у 2024 році становить $6 млрд - Камишін

Кабмін спрощує умови для імпорту Україною електроенергії

ЄС може виділити Україні EUR1,5 млрд у квітні та EUR1,9 млрд у травні за Ukraine Facility

Графіки відключень е/е тривають у Харківській області, у денні години в енергосистемі профіцит - Міненерго

ЄС виділяє EUR121 млн на докапіталізацію ЄБРР для збільшення допомоги Україні

"Енергоатом" і Westinghouse розпочали проєкт будівництва ХАЕС-5,6 за технологією АР1000

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА