11:10 01.08.2020

НКРЕКП знизила "зелені" тарифи відповідно до Закону про умови підтримки ВДЕ

3 хв читати
НКРЕКП знизила "зелені" тарифи відповідно до Закону про умови підтримки ВДЕ

Національна комісія, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), переглянула "зелені" тарифи для СЕС та ВЕС відповідно до Закону 810-IX від 21 липня "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії", що передбачає їх зниження з 1 серпня.

Відповідну постанову про встановлення зелених тарифів на електроенергію та надбавки до них за використання обладнання українського виробництва ухвалено НКРЕКП на засіданні в суботу.

"Це технічне рішення, ухвалене на виконання закону, що набув сьогодні чинності (810-IX-ЕР). Із метою уникнення розриву в часі необхідно його ухвалити", – зазначила на засіданні комісії т.в.о. голови НКРЕКП Оксана Кривенко.

В обґрунтуванні до проекту постанови зазначено, що, враховуючи передбачені з 1 серпня законом про умови підтримки ВДЕ понижувальні коефіцієнти до встановлених раніше зелених тарифів, виникає необхідність їх перерахунку для суб'єктів господарської діяльності.

У результаті, згідно з оприлюдненим проектом постанови, враховуючи передбачену законодавством градацію розміру зелених тарифів залежно від часу введення в експлуатацію, для більшості СЕС встановлено зелений тариф у розмірі 3,83 грн/кВт-год. (тут і далі – без ПДВ). Найвищий тариф – 7,37 грн/кВт-год., (зокрема, для СЕС, встановлених одними з перших – ЕР), найнижчий 3,29 грн/кВт-год.

Також для СЕС, вмонтованих на дахах або фасадах будівель і введених в експлуатацію після 30 липня 2015 року, тариф встановлено у розмірі 4,54 грн/кВт-год. (близько двохсот ВДЕ-об'єктів).

Для низки СЕС встановлено надбавки 5% і 10% за використання українського обладнання.

Для переважної більшості ВЕС тариф становить 2,82 грн/кВт-год. або 3,39 грн/кВт-год.

Всього в проекті постанови зазначено 780 суб'єктів господарювання, що володіють СЕС, і 27 суб'єктів, які виробляють е/е з енергії вітру.

Як повідомлялося, закон 810-IX від 21 липня "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення умов підтримки виробництва електричної енергії з альтернативних джерел енергії" 31 липня був підписаний президентом України і опублікований в офіційних джерелах.

Законопроект передбачає, зокрема, зниження зеленого тарифу для більшості СЕС на 15%, для СЕС до 1 МВт – на 7,5%, для ВЕС – на 7,5% без пролонгації їхньої дії. Скорочення зелених тарифів передбачається з 1 серпня.

Верховна Рада України підвищила на шість років з 10 до 20% надбавку до зеленого тарифу та аукціонної ціни для об'єктів відновлюваної енергетики, рівень використання на яких обладнання українського виробництва становить 70% і вище.

Відповідно до закону, для об'єктів ВДЕ, що використовують обладнання українського виробництва на 30-50% встановлюється 5-відсоткова надбавка, для тих, що використовують вітчизняне обладнання на 50-70%, надбавка становитиме 10%, і 20% надбавки отримають об'єкти, що складаються з українського обладнання на 70% і вище.

У редакції Закону Про альтернативні джерела енергії, до якого внесено зміни законом №810-IX, передбачалося два варіанти надбавок: 5% – для об'єктів з рівнем українського обладнання від 30 до 50%, і 10% – з рівнем від 50% і вище.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА