Економіка

Накопичені в Україні та Європі запаси газу виключають можливість супервисоких цін на газ

Ціна на ринку газу для населення визначається балансом попиту та пропозиції, і завдяки дуже великим накопиченим запасам газу в Україні та Європі її значне зростання цього сезону малоймовірне, вважає директор ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України" Максим Рабінович.

"У підземних сховищах газу наразі приблизно 22 млрд куб. м газу. У Європі ПСГ заповнені більш ніж на 86%, а в деяких країнах - уже більше ніж 90%. Не буде ціна супервисокою, якщо на ринку багато газу. Але ціна змінюватиметься", - написав він на своїй сторінці у Facebook.

Рабінович уточнив, що перехід на ринкове ціноутворення газу для населення відбувся ще із січня і припав на період обвалу цін через кризові явища на світовому газовому ринку, що дало змогу людям не переплачувати за газ. Голова газопостачальної "дочки" НАК "Нафтогаз України" нагадав, що іще нещодавно ціна на газ для населення становила 8,55 грн/куб. м (на серпень цього року ГПК встановила ціну 3,24 грн/куб. м - ІФ).

"Зараз ринок помалу відновлює свої сезонні ритми. Ціна на блакитне паливо ближче до осені завжди зростала, і цього сезону зростатиме. Ближче до зими, найімовірніше, ціни піднімуться. Але жодних 30+ грн/куб. м не буде", - наголосив Рабінович.

За його словами, ринок дає змогу захистити споживача від зростання цін уже нині. Зокрема, ГПК "Нафтогаз України" днями запустить новий тариф "Річний" із фіксованою ціною 4,73 грн/куб. м, що стане страховкою для клієнтів, які не хочуть узимку платити за газ більше.

"Так, будуть періоди, коли газ на ринку коштуватиме трохи дешевше, ніж закладено в річний тариф, але будуть періоди - коли газ на ринку дорожчатиме. Незабаром ми запустимо також низку депозитних газових пропозицій", - зазначив директор.

ГПК "Нафтогаз" є підрозділом однойменної групи. До сфери діяльності ГПК на сьогодні входять постачання газу та електроенергії побутовим споживачам і бізнесу.

"Нафтогаз України" об'єднує найбільші нафтогазовидобувні підприємства країни. Група є монополістом зі зберігання природного газу в підземних сховищах і транспортування нафти трубопровідним транспортом територією країни.

Оптова ціна НАК "Нафтогаз" для постачання побутовим споживачам у рамках спецобов'язків і ціна продажу ГПК "Нафтогаз" побутовим клієнтам:

  НАК ГПК
2020 рік грн/куб. м (із ПДВ і без доставки)
січень 5,58 5,87
лютий 4,74 5,01
березень 4,08 4,33
квітень 3,48 3,71
травень 2,73 2,95
червень 2,57 2,78
липень 2,76 2,97
серпень*   3,24

* - із серпня дія спецобов'язків НАК завершена

Дані: НАК, ГПК

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ