Економіка

DCH заявляє про відсутність у АМКУ права відмовити в покупці "Мотор Січі" з китайськими партнерами та готовність іти до міжнародного суду

У Антимонопольного комітету України (АМКУ) відсутні будь-які законні підстави відмовляти в дозволі на концентрацію акцій ПАТ "Мотор Cіч" китайським інвесторам підприємства і групі DCH Олександра Ярославського, йдеться в заяві DCH у понеділок.

"АМКУ не має законного права відмовити в задоволенні нашої спільної з китайськими партнерами заявки... Якщо АМКУ, порушуючи законодавство України, не дасть згоди у встановлений строк або відмовить, такі дії АМКУ будуть оскаржені в судовому порядку", - зазначено в документі.

DCH зазначає, що угода не призводить до монополізації чи суттєвого обмеження конкуренції на ринку України, оскільки покупці не ведуть діяльності на ринках, на яких представлена "Мотор Січ", зокрема й в Україні. Крім того, заявники відсутні у санкційних списках України, уточнюється в заяві.

Група також наголосила, що в АМКУ від 45 до 135 календарних днів на розгляд заявки, нагадавши, що раніше відомство порушувало ці терміни під час розгляду попередніх заявок китайських партнерів.

DCH також заявила, що "Мотор Січ" перебуває в жалюгідному фінансовому стані через блокування розвитку ПАТ українською владою з 2017 року, зокрема кримінальні провадження і накладений арешт на всі 100% акцій. "Власники акцій ПАТ "Мотор Січ" три роки не можуть розпоряджатися майном, що належить їм, брати участь в управлінні підприємством і контролювати відповідність ухвалених менеджментом рішень своїм економічним інтересам", - зазначається в документі з нагадуванням, що арешт є тимчасовим заходом. На думку DCH, арешт акцій не сприяє забезпеченню збереження майна, а веде підприємство до знищення.

"Такий контекст подій дає акціонерам ПАТ "Мотор Cіч" усі підстави розглядати дії українських правоохоронних органів як тиск на бізнес і звертатися до міжнародних судових інститутів, щоб покласти кінець цій страшенній сваволі та відновити свої порушені права", - йдеться в заяві.

Ще одним приводом для можливого міжнародного арбітражу в документі названо порушення національного законодавства і міжнародних домовленостей у сфері захисту інвестицій. DCH зазначає, що всі сторони угоди, спрямованої на узгодження в АМКУ, є приватними компаніями, а "Мотор Cіч" відсутнє в переліку стратегічних об'єктів державної власності та серед об'єктів, які увійшли до держстратегії розвитку авіабудівної галузі.

У заяві наголошується, що DCH розглядає свою участь у розвитку "Мотор Січі" як один із найважливіших пріоритетів своєї інвестиційної стратегії, має достатньо фінансових можливостей для здійснення концентрації акцій підприємства без залучення фінансування з боку.

"Ми будемо самостійно здійснювати повноцінний корпоративний контроль у майбутньому. Виходячи із цього, ми докладемо всіх зусиль і використаємо всі законні інструменти для того, щоб захистити свої інвестиції та інвестиції наших китайських партнерів з ПАТ "Мотор Січ", - ідеться в документі.

Як повідомлялося, АМКУ 6 серпня повідомив про розгляд чотирьох справ про концентрацію у вигляді придбання опосередкованого контролю над ПАТ "Мотор Січ", зокрема придбання без отримання дозволу відомства, розпочате за власною ініціативою. "За результатами проведеної перевірки в разі виявлення порушень буде вжито жорстких заходів реагування відповідно до чинного законодавства", - заявляв АМКУ.

Перед цим президент України Володимир Зеленський звернувся до прем'єр-міністра Дениса Шмигаля з листом, в якому закликав невідкладно вжити спільно з апаратом Ради нацбезпеки і оборони і Службою безпеки України вичерпних заходів щодо захисту економічних інтересів держави. "Слід здійснити системну оцінку впливу на стан економічної безпеки держави приватизації або продажу корпоративних прав у статутному капіталі підприємств, що мають монопольне (домінуюче) становище на ринку товарів, науково-дослідних (науково-технічних) установ, а також підприємств, що мають стратегічне значення для економіки та безпеки держави, зокрема публічного акціонерного товариства "Мотор Січ", - зазначалося в повідомленні прес-служби глави держави.

Цьому передувало повідомлення Beijing Xinwei Technology Group Co., Ltd. на Шанхайській фондовій біржі, що її "дочка" Beijing Skyrizon і DCH Group 4 серпня спільно подали нову заяву до АМКУ про купівлю акцій "Мотор Січі". Китайська компанія уточнила, що того самого дня Beijing Skyrizon відкликала з АМКУ заяву, яку вона раніше подавала спільно з держконцерном "Укроборонпром". Xinwei зазначила, що суб'єкт операції та акції цільових активів заморожені, тому успішна реорганізація все ще під знаком питання.

За даними джерела в уряді, нині близько 75% акцій "Мотор Січі" уже належить групі китайських власників, а в АМКУ вирішувалося питання про узгодження операції щодо купівлі у них цього пакета компаніями Skyrizon та Xinwei Technology з подальшою безоплатною передачею "Укроборонпрому" 25,00002% акцій. Водночас спірний пакет акцій "Мотор Січі" є заставою за фінансуванням, наданим, зокрема, China Development Bank.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту в Києві наприкінці серпня 2019 року на той момент радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці минулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю.

Акції "Мотор Січі" перебувають під арештом із квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеному в липні 2017 року кримінальному провадженні.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що з 2016 року по теперішній час невстановлені особи з числа нинішніх та колишніх посадових осіб та кінцевих бенефіціарних власників ПАТ "Мотор Січ", діючи за попередньою змовою між собою, з метою послаблення держави шляхом зруйнування вказаного підприємства... здійснили ряд правочинів купівлі-продажу контрольного пакета акцій товариства на користь іноземних компаній, які мають намір перемістити активи та виробничі потужності товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення", - йдеться у рішенні суду від 7 вересня 2017 року про арешт 41,00087% акцій, ухваленому за клопотанням СБУ.

Згідно з ним, до АМКУ на початку червня 2017 року надійшла заява від власника китайської компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. і "Мотор Січі" про надання дозволу на концентрацію, згідно з якою цей громадянин Китаю через підконтрольні структури вже володіє зазначеними 41,00087%.

У судовому рішенні також йшлося, що продавцем був громадянин України, який володів безпосередньо 15,83% акцій ПАТ, а також 17,3113% його акцій через Business House Helena і 15,7% через ТОВ "Гарант Інвест", ТОВ "Гарант Альфа", ЗАТ "Торговий дім "Олена", СК "Мотор Гарант".

Згідно зі звітністю "Мотор Січі", раніше його найбільшим акціонером-фізособою був почесний президент підприємства В'ячеслав Богуслаєв, який на той момент був народним депутатом. За даними системи розкриття інформації НКЦПФР, на кінець другого кварталу 2017 року єдиним акціонером із пакетом більше ніж 10% акцій була панамська Business House Helena - 17,3113%.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж до 100 країн світу. Підприємство в січні-червні 2020 року отримало 595,56 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 428,58 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 16,3% - до 4 млрд 728,9 млн грн.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ