Економіка

Голова АМКУ вважає передчасним порушувати справу про порушення китайських акціонерів "Мотор Січ"

Антимонопольний комітет України продовжує вивчати питання, пов'язані із законністю вже здійсненого раніше придбання акцій ПАТ "Мотор Січ" китайськими інвесторами, зокрема, про необхідність отримання відповідного дозволу АМКУ, повідомила голова відомства Ольга Піщанська.

"Поки що рано говорити про відкриття справи щодо порушення. На сьогодні ми ще збираємо та аналізуємо необхідну інформацію, щоб зробити відповідні висновки", - сказала вона в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Піщанська зазначила, що лише минулого тижня надійшла ще одна відповідь від представників китайських акціонерів щодо обставин фінансування придбання акцій ПАТ "Мотор Січ", а також інша інформація, необхідна для аналізу реальних відносин контролю між китайськими власниками акцій.

Голова АМКУ відкинула критику на адресу комітету з боку компанії DCH Олександра Ярославського після повернення їй заяви на купівлю акцій "Мотор Січ", відзначивши агресивну піар-кампанію проти відомства.

За її словами, заява групи DCH не відповідала певним вимогам, тому була повернута заявнику.

"Звертаю увагу, що повернення заяви не позбавляє заявника права подати до АМКУ нову заяву з "виправленою інформацією". На сьогодні група DCH не зверталася до АМКУ повторно", - повідомила Піщанська.

Вона уточнила, що напередодні надходження до АМКУ заяви від групи DCH, старі заяви були відкликані заявниками, і комітет закрив відповідні справи про концентрацію.

Як повідомлялося, китайська Beijing Xinwei Technology Group на початку вересня повідомила, що її дочірня компанія Skyrizon і DCH українського бізнесмена Олександра Ярославського найближчим часом подадуть оновлену спільну заявку до АМКУ на купівлю "Мотор Січ".

За даними джерела в уряді, нині майже 75% акцій "Мотор Січ" вже належить групі китайських власників, і якась частина спірного пакета акцій є заставою за фінансуванням, наданим, зокрема, China Development Bank.

Крім того, агентство УНІАН 4 вересня повідомило про направлене Skyrizon Україні повідомлення про намір розпочати міжнародний арбітраж або вирішити спір шляхом переговорів. У цьому документі Skyrizon оцінило свої збитки у $3,5 млрд через нібито порушення українською стороною міжурядової угоди з Китаєм про взаємний захист інвестицій у вигляді арешту акцій і неможливість скористатися своїми правами акціонера. Інформоване джерело підтвердило агентству "Інтерфакс-Україна" факт направлення такого сповіщення.

Про занепокоєння США продажем "Мотор Січі" китайським власникам заявив під час візиту в Києві наприкінці серпня 2019 року на той момент радник президента США з питань безпеки Джон Болтон. Наприкінці минулого року тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор заявив, що США розраховують на нову операцію із залучення на "Мотор Січ" американського або іншого інвестора, щоб підприємство не було продане китайському покупцю. Згідно з інформацією агентства "Інтерфакс-Україна", це питання також порушувалося під час візиту до України заступника держсекретаря США Стівена Бігена наприкінці серпня.

Акції "Мотор Січі" перебувають під арештом із квітня 2018 року за клопотанням слідчого СБУ з метою збереження речових доказів у порушеному в липні 2017 року кримінальному провадженні.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що з 2016 року дотепер невстановлені особи з числа нинішніх та колишніх посадових осіб та кінцевих бенефіціарних власників ПАТ "Мотор Січ", діючи за попередньою змовою між собою, з метою послаблення держави шляхом зруйнування зазначеного підприємства... здійснили низку правочинів купівлі-продажу контрольного пакета акцій товариства на користь іноземних компаній, які мають намір перемістити активи та виробничі потужності товариства за межі України, що призведе до його ліквідації та знищення", - йдеться у рішенні суду від 7 вересня 2017 року про арешт 41,00087% акцій, ухваленому за клопотанням СБУ.

Згідно з ним, до АМКУ на початку червня 2017 року надійшла заява від власника китайської компанії Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co., Ltd. і "Мотор Січі" про надання дозволу на концентрацію, згідно з якою цей громадянин Китаю через підконтрольні структури вже володіє зазначеними 41,00087%.

У судовому рішенні також йшлося, що продавцем був громадянин України, який володів безпосередньо 15,83% акцій ПАТ, а також 17,3113% його акцій через Business House Helena і 15,7% через ТОВ "Гарант Інвест", ТОВ "Гарант Альфа", ЗАТ "Торговий дім "Олена", СК "Мотор Гарант".

Згідно зі звітністю "Мотор Січі", раніше його найбільшим акціонером-фізособою був почесний президент підприємства В'ячеслав Богуслаєв, який на той момент був народним депутатом. За даними системи розкриття інформації НКЦПФР, на кінець другого кварталу 2017 року єдиним акціонером із пакетом більше ніж 10% акцій була панамська Business House Helena - 17,3113%.

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію більш ніж до 100 країн світу. Підприємство в січні-червні 2020 року отримало 595,56 млн грн чистого прибутку, тоді як за аналогічний період 2019 року чистий збиток становив 428,58 млн грн. Чистий дохід "Мотор Січі" зріс на 16,3% - до 4 млрд 728,9 млн грн.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ