Економіка

ЄБРР стурбований відмовою ВР дозволити надавати держгарантії під кредити МФО для виплат ВДЕ

Відмова Верховної Ради підтримати урядовий законопроект про надання держгарантій під кредити для погашення боргів перед об'єктами ВДЕ ставить під загрозу погашення заборгованості перед виробниками "зеленої" енергетики, вважає асоційований директор, старший банкір департаменту електроенергії Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) в Україна Ольга Єрьоміна.

"Наразі ми не бачимо, як уряд зможе вирішити цю проблему, як буде оплачена накопичена на 1 серпня заборгованість. Сподіваюся, Антикризовий штаб завтра щось запропонує. Але з іншого боку, парламент не дає держгарантій для кредитування з боку МФО (міжнародних фінансових організацій - ІФ), не проголосував за цей закон. Це зменшує і шанс на випуск ОВДП, і ще менше шанс, що будуть здійснені платежі за ВДЕ згідно з юридичними зобов'язаннями", - сказала Єрьоміна під час 11-го Енергетичного дня, організованого Європейсько-українським енергетичним агентством у четвер.

При цьому вона зазначила, що необхідно зрозуміти, чому парламент ухвалив таке рішення. "Можливо, було мало депутатів або є якісь глибші фундаментальні причини", - прокоментувала банкір.

"Я не дуже задоволена розвитком подій", - зазначила Єрьоміна.

Вона констатувала невиконання меморандуму, підписаного між урядом і представниками відновлюваної енергетики в частині розрахунків з ними, допускаючи, що ситуація не покращиться і у вересні.

Причинами затримок виплат вона назвала, зокрема, недостатність тарифу ОСП "Укренерго" на передачу електроенергії.

"Також "ГарПок" (ДП "Гарантований покупець" - ІФ) не надто активний на ринку і продає електроенергію на балансуючому ринку за низькими цінами", - звернула увагу Єрьоміна, додавши, що при цьому не виконуються фундаментальні основи, на яких підписано меморандум з інвесторами, зокрема із платіжної дисципліни.

Водночас вона зазначила, що ЄБРР не зупиняє технічну підтримку уряду, висловивши намір допомагати, зокрема, в підготовці "зелених" аукціонів.

"Сподіваюся, що після засідання Антикризового штабу ми побачимо кращі позиції", - резюмувала вона.

Як повідомлялося, ВР 17 вересня відхилила урядовий законопроект №3960 щодо внесення змін до закону про бюджет на 2020 рік стосовно надання за рішенням уряду державних гарантій для міжнародного кредитування проектів у сфері електроенергетики.

За нього проголосували 189 депутатів (фракції "Слуга народу", "Європейська солідарність" і депутатська група "Довіра", а також два позафракційних депутати, зокрема спікер парламенту Дмитро Разумков). Парламент також відмовився відправляти його на повторне перше читання (за - 204 депутати) і на доопрацювання авторам (за - 210 депутатів).

За словами заступника міністра фінансів Василя Шкуракова, котрий представляв законопроект, уряд проводить переговори з МФО, зокрема з ЄБРР щодо можливості залучення кредитів для поповнення обігових коштів ключових енергопідприємств, зокрема тих, на які покладено спеціальні зобов'язання. Він зазначив що це дасть змогу "Укренерго", а також, зокрема, "Укргідроенерго" й "Енергоатому" залучити кошти для підвищення ліквідності.

Водночас Міністерство енергетики на засіданні Антикризового енергетичного штабу 18 вересня має намір запропонувати декілька варіантів забезпечення поточних розрахунків із виробниками електроенергії з відновлюваних джерел і погашення накопиченої заборгованості перед ними.

Станом на 1 серпня загальний борг за "зелену" електроенергію становить 22,4 млрд грн, з яких, згідно з меморандумом і законом на його базі №810-ІХ, до кінця року має бути погашено 40%, або 9 млрд грн.

НЕК "Укренерго" на 15 вересня винна ДП "Гарантований покупець" 21,8 млрд грн.

Рівень розрахунків ДП "Гарантований покупець" перед "зеленими" станом на 15 вересня становить 32,3%.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ