Економіка

Кабмін веде консультації з НБУ та МВФ про можливість зниження прогнозу інфляції на 2021 рік - джерело

Уряд України, який заклав до проекту державного бюджету на 2021 рік прогноз інфляції 7,3%, веде консультації з Національним банком України (НБУ) й експертами Міжнародного валютного фонду (МВФ) про можливість перегляду цього прогнозу, щоб він відповідав цільовому коридору інфляції НБУ 5%+/- 1 процентний пункт, повідомило агентству "Інтерфакс-Україна" джерело, близьке до уряду.

"Цього року в уряді очікують інфляції близько 4%, може трохи менше. На наступний рік поставили прогноз 7,3%, тоді як у Нацбанку ціль 5%+/- 1%, тому тривають консультації про можливість перегляду прогнозу інфляції до 6%", - сказав співрозмовник агентства.

Він зазначив, що складність такого перегляду полягає в тому, що зниження прогнозу інфляції збільшує розрив із точки зору дефіциту, який уряд і так заклав на досить високому рівні в 6% ВВП.

Джерело нагадало, що на початку цього тижня прем'єр-міністр Денис Шмигаль провів телефонну розмову з керівництвом європейського департаменту МВФ, і в уряді хотіли б домогтися візиту онлайн місії Фонду для першого перегляду програми stand by ще у жовтні і забезпечити надходження другого траншу до кінця року.

Українська сторона переконує МВФ, що побоювання Фонду щодо незалежності антикорупційних органів буде знято після проведення відкритих конкурсів, як було знято такі побоювання після зміни голови Нацбанку.

Як повідомлялося, НБУ раніше зазначав, що пропонував уряду будувати проект держбюджету-2021 на базі більш консервативного прогнозу, зокрема з інфляції та курсу гривні.

МВФ 9 червня цього року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (близько $5 млрд) із негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми - за підсумками червня, вересня і грудня цього року, а також червня 2021 року із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня та 1 грудня цього року і 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і завершального четвертого - $980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія щодо першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня, проте цей план був порушений.

До програми МВФ також прив'язане інше міжнародне фінансування України, зокрема успішний перший перегляд програми stand by дасть змогу отримати вже схвалені $350 млн від Світового банку і EUR600 млн від ЄС.

Представник МВФ 10 вересня не зміг назвати можливої дати місії для першого перегляду програми stand by і виділення її другого траншу. Відмовившись безпосередньо коментувати рішення Конституційного Суду, яке поставило під сумнів низку аспектів роботи Національного антикорупційного бюро (НАБУ), представник МВФ нагадав, що підтримка незалежності, цілісності НАБУ, САП і ВАКС - попередня умова цієї програми підтримки МВФ. За його словами, дискусії щодо поточної програми stand by тривають.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ