Економіка

Бізнес остерігається повторного локдауну

Локдаун не зупинить статистику захворюваності, проте посилить кризові явища в економіці, вважає виконавчий директор Спілки українських підприємців (СУП) Катерина Глазкова.

"Повний локдаун - це не варіант. Це не зупинить статистику захворюваності, проте ще більше вб'є економіку, яка і так лежить на лопатках. Багато малих та мікробізнесів вже закрили", - сказала Глазкова у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

Замість цього держава має продемонструвати більшу ефективність, вважає вона.

"У школах придбання масок та антисептиків лягло на плечі батьків, засоби індивідуального захисту для працівників, дезінфектори покладено на плечі бізнесу. У нас величезний "ковідний фонд". На що він витрачається? На дороги. Це важливо, але наразі інші пріоритети - лікарні та медицина. Потрібно забезпечити безкоштовний доступ людей до засобів індивідуального захисту (маски, дезінфекційні засоби) в місцях загального користування, громадському транспорті та на зупинках громадського транспорту. Це допоможе знизити поширення захворювання", - зазначила вона.

До того ж, на її думку, поліція має суворіше стежити за дотриманням маскового режиму в місцях скупчення людей.

"Не можна просто закрити підприємства і виробництва та вирішити проблему. Бізнес сам зацікавлений у здоров'ї своїх співробітників - рандомно тестує їх, налагоджує процеси відповідно до правил", - наголосила Глазкова.

Аналогічну думку висловили в Європейській Бізнес Асоціації (ЄБА).

"Велика кількість бізнесу досі важко приходить до тями після першої хвилі локдауну. Повторне його введення змусить підприємців "затягнути паски" ще сильніше. І якщо для великих компаній це означатиме відмову від розвитку і довготривалу стагнацію, то для малого бізнесу - це питання виживання. Тому бізнес сподівається, що другий раз суворі обмежувальні заходи все ж не будуть введені", - прокоментувала виконавчий директор асоціації Ганна Дерев'янко.

Крім того, вводячи певні правила та обмеження, варто докладати зусиль і до якісного контролю їх дотримання, в іншому випадку, правил і обмежень може бути безліч, проте, вони так і не принесуть очікуваних наслідків, наголосили в ЄБА.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ