Економіка

Фіндиректор "Нафтогазу" пояснив рішення відкласти розміщення євробондів реакцією інвесторів на негативні новини з України

Серія негативних новин з України останнім часом вплинула на те, що співвідношення між ризиком інвестування в єврооблігації НАК "Нафтогаз України" і прибутковістю не було оптимальним, тому "Нафтогаз" вирішив відкласти розміщення, повідомив фінансовий директор Петер ван Дріл.

"Коли один інцидент - можна переварити, коли два - це вже складно, коли йде ціла послідовність різних інцидентів, то ринок голосує власними ногами... Всі ці погані новини вплинули на рішення міжнародних інвесторів", - сказав він в експертній дискусії Energy Inside у вівторок.

Серед таких негативних новин та інцидентів ван Дріл, зокрема, назвав відхід голови Нацбанку України і звинувачення Державної аудиторської служби на адресу "Нафтогазу" про втрати на 75,5 млрд грн, які компанія назвала безпідставними.

Водночас фіндиректор зазначив, що попит на єврооблігації був значним. "Інвестори задекларували свою зацікавленість в інвестуванні в "Нафтогаз", в українську компанію, яка їм дуже відома", - сказав він.

За його словами, 19 жовтня в процесі переговорів з інвесторами про розміщення стало зрозуміло, що у них є сумніви щодо середовища в Україні та його негативне сприйняття.

"Міжнародні інвестори мають вибір, куди інвестувати гроші. Вчора ми побачили, що це середовище не було досить привабливим для них", - констатував ван Дріл.

У прес-релізі "Нафтогазу", поширеному пізніше у вівторок, повідомляється, що НАК планувала залучити щонайменше $500 млн, однак вирішила перенести випуск на іншу дату, оскільки міжнародні інвестори все більше занепокоєні політичною та економічною ситуацією в країні.

"Зокрема, інвестори посилаються на бездоказові звинувачення Державної аудиторської служби України та заклики до нехтування вимогами міжнародних стандартів фінансової звітності", - наведено в повідомленні слова ван Дріла.

Він додав, що інвестори також уважно стежать за реформою корпоративного управління і вважають вагомим фактором розвиток відносин України з МВФ.

"Ми готові до співпраці з урядом для вирішення всіх цих проблемних питань та прагнемо зробити Україну привабливою для прямих іноземних інвестицій", - наголосив фіндиректор.

Як повідомлялося, орієнтир прибутковості доларових єврооблігацій НАК становив 9-9,25%, а остаточний - 8,95%. Компанія планувала розмістити новий випуск із терміном погашення в лютому 2027 року і вже відкрила книгу заявок, проте наприкінці вирішила відкласти випуск. Єдиним організатором розміщення виступав Citi.

Паралельно компанія запропонувала утримувачам євробондів у доларах із погашенням у 2022 році та в євро з погашенням у 2024 році викуп за ціною $1028,75 і 982,5 євро на $1000 і 1000 євро номіналу відповідно (з урахуванням премії за ранню згоду). Максимальний обсяг викупу за обома випусками - еквівалент $335 млн. Ранній дедлайн для пред'явлення паперів до викупу спливає 27 жовтня, пропозиція діє до 10 листопада. Нині в обігу перебувають папери доларового випуску на $335 млн і випуску в євро на 600 млн євро. Пріоритет у прийнятті заявок на викуп - у доларових євробондів.

Передбачалося, що викуп обігових і розміщення нових євробондів дадуть змогу компанії збільшити дюрацію боргового портфеля, зазначав раніше "Нафтогаз".

НАК восени 2018 року вже ухвалювала рішення відкласти випуск єврооблігацій, пославшись на несприятливу ринкову кон'юнктуру. Тоді компанія розраховувала позичити в доларах, орієнтир прибутковості випуску становив 10,9%.

Однак уже в 2019 році "Нафтогаз" зміг декілька разів вийти на ринок. Спочатку в липні він розмістив трирічні єврооблігації на $335 млн під 7,375% і п'ятирічні єврооблігації на 600 млн євро під 7,125% (п'яту частину бондів у євро викупив ЄБРР), а в листопаді - 7-річні євробонди на $500 млн із прибутковістю 7,625%.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ