09:30 17.11.2020

На ринку побутової техніки та електроніки через карантинні обмеження зменшилася частка сірого імпорту з 23% до 16% у грошовому вимірі  - дослідження

2 хв читати
На ринку побутової техніки та електроніки через карантинні обмеження зменшилася частка сірого імпорту з 23% до 16% у грошовому вимірі  - дослідження

Дослідники  компанії  CBR https://cbr.com.ua/press-release-import-pte/ констатують перевищення приросту офіційного імпорту у  категоріях смартфони, ІТ  (монітори, ноутбуки і планшети), телевізори, дрібна побутова техніка над приростом продажів.  Та відповідно зменшення частки сірого імпорту на ринку України  у травні-серпні 2020 року.

Дослідники наголошують, що зменшення сірого імпорту, сталось  внаслідок карантинних обмежень руху приватних осіб через кордон, що  є головною схемою для сірого імпорту, коли найняті приватні особи провозять товари під виглядом приватного користування. Та більша стійкість легальних імпортерів за умов кризи. Легальні імпортери мають кращий доступ до фінансових і кредитних інструментів, здатні хеджувати ризики, у тому числі валютні. Вони можуть запропонувати роздрібним продавцям більшу впевненість та менші ризики співпраці, ніж сірі імпортери.

Якщо прийняти за базу оцінки експертів щодо частки сірого імпорту у вартісному обсязі ринку у 2019 році (за даними GFK) та врахувати динаміку легального імпорту та продажів у травні-серпні 2020 року, то розрахунок свідчить про скорочення частки сірого імпорту у категоріях-«антилідерах» 2019 року:

•    Смартфони: скорочення частки сірого імпорту у вартісному обсязі ринку з 29% у 2019 році до 20% у травні-серпні 2020 року.

•    Телевізори: скорочення частки сірого імпорту у вартісному обсязі ринку з 29% у 2019 році до 17% у травні-серпні 2020 року.

•    Техніка для кухні: скорочення частки сірого імпорту у вартісному обсязі ринку з 22% у 2019 році до 18% у травні-серпні 2020 року.

Загалом на ринку побутової техніки та електроніки розрахунок показує зменшення частки сірого імпорту з 23% до 16% у грошовому вимірі.

«Однак є ризик, що зменшення сірого імпорту внаслідок карантинних обмежень на перетин кордону для фізичних осіб є ситуативним і короткостроковим, - йдеться у дослідженні. - Карантинні обмеження ймовірно не мали впливу на інші канали нелегального імпорту, а саме: недостовірне декларування, «поштову контрабанду» – пересилання кур’єрською поштою на фізичних осіб, корупційні «спеціальні умови» для сірих імпортерів. Для подолання сірого імпорту у довгостроковій перспективі необхідна системна протидія сірому імпорту з боку митних та правоохоронних органів, зокрема унеможливлення корупції на митниці, та збільшення підзвітності продавців, зокрема через фіскалізацію та обов’язок товарного обліку.

Нагадаємо, у вересні  ряд бізнес-асоціації звернулися до керівництва Верховної ради України із закликом не допустити  скасування норм законів №128-IX та №129-IX про програмні РРО і детінізацію розрахунків.  Й закликали не розглядати законопроєкти  №3853-1 та №3853-2 про відміну фіскалізації електротехніки та ліків.

Ілюстрація:

Оцінка зміни частки сірого імпорту на ринку (у грошовому вимірі) у травні-серпні 2020 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА