Економіка

Місія МВФ в Україні щодо першого перегляду програми stand-by продовжує роботу

Місія Європейського департаменту Міжнародного валютного фонду (МВФ) з питань першого перегляду програми для України у форматі stand-by продовжує роботу, повідомив глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман.

"Місія МВФ продовжує свою роботу у форматі дистанційних зустрічей із представниками влади України", - відповів він на запит агентства "Інтерфакс-Україна".

Як повідомлялося, місія стартувала 21-23 грудня минулого року, після чого було взято перерву на свята до 11 січня. Місія проводить дистанційне обговорення з владою України останніх актуальних економічних подій, а також заходів та реформ, необхідних для завершення першого перегляду.

МВФ 9 червня 2020 року затвердив нову 18-місячну програму stand-by для України на SDR3,6 млрд (приблизно $5 млрд) із негайним виділенням $2,1 млрд першого траншу.

Після виділення першого траншу було намічено чотири перегляди програми: за підсумками червня, вересня та грудня цього року, а також червня 2021 року - із завершенням цих переглядів відповідно 1 вересня і 1 грудня цього року та 15 травня і 15 жовтня - наступного. Розміри другого і третього траншу - по $700 млн, третього - $560 млн і заключного четвертого - $980 млн. Передбачалося, що віртуальна місія щодо першого перегляду програми працюватиме 13-23 липня, проте цей план було порушено.

За даними інформованих джерел агентства "Інтерфакс-Україна", програма stand-by фактично була поставлена "на паузу" через дії з боку української сторони, які поставили під сумніви базові принципи співпраці за програмою. Однак заяви президента Володимира Зеленського про прихильність реформам і боротьбі з корупцією та низка конкретних кроків, зокрема ухвалення держбюджету-2021 та відновлення оргструктури Нацбанку, дали змогу заявити про місію.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ