10:56 03.03.2021

Державні іпотечні програми навряд чи стануть стимулом для розвитку житлобудівництва - думка

2 хв читати
Державні іпотечні програми навряд чи стануть стимулом для розвитку житлобудівництва - думка

Державні іпотечні програми передбачають купівлю житла на вторинному ринку, тому не вплинуть на рівень продажу новобудов, повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" засновник і керівний партнер групи компаній DIM Олександр Насіковський.

"Головний позитив іпотечних програм "Доступне житло" під 7% і лізингової програми під 5% у тому, що держава ділитиме ризики з позичальником, і така ініціатива - це величезний "плюс" для влади. Але водночас досить складна макроекономічна ситуація в Україні та відсутність державних гарантій, що процентні ставки для позичальників не будуть переглянуті, ставлять під сумнів ефективність реалізації таких програм", - повідомив експерт.

Згідно з програмою "Доступне житло" розмір компенсації банкам за видані кредити не змінюватиметься - держава покриє до 9% банківських витрат на виданий кредит.

"Виникає побоювання, що цій програмі буде дуже складно утриматися у рамках задекларованих 7% для позичальника. Немає жодних гарантій того, що через несприятливу економічну ситуацію відсотки за виплатами іпотеки не зміняться. Не виключено, що, наприклад, сім'я, яка оформила кредит терміном на 10 років під 7%, уже через рік або два буде змушена платити 10%, а то і 12%", - вважає Насіковський.

Він повідомив, що на сьогодні 60% квартир на первинному ринку реалізуються за допомогою розстрочки від забудовників, а частка квартир, придбаних за допомогою іпотеки, не перевищує 3%.

При цьому держіпотека зараз навряд чи простимулює комерційні банки розвивати іпотечні програми, що дозволяють придбати житло на первинному ринку.

"Для повноцінного розвитку іпотеки, крім базового економічного зростання в країні та поліпшення добробуту громадян, необхідно ухвалити низку законів, які значно знизили б ризики для покупців у разі, якщо будівництво через якісь причини не буде завершено. Окрім цього, щоб потенційно мати можливість упроваджувати іпотечні програми, банкам потрібні "довгі гроші" під 2-3%. Але на сьогодні потенційно залучити їх можна тільки у держави", - резюмував Насіковський.

Група компаній DIM заснована у 2014 році. На сьогодні група ввела в експлуатацію шість будинків сукупною площею понад 120 тис. кв. м, зокрема ЖК "Соборний", "Фамільний", "Автограф" і А52. Ще п'ять ЖК комфорт+ і преміум-класу перебувають на стадії будівництва: "Новий Автограф", "Метрополіс", А136 Highlight Tower, Park Lake City, Lucky Land.

Загальний портфель проектів компанії - понад 890 тис. кв. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

ВВП України зріс у 2023 році на 5,3% - Держстат

Торгівля має бути взаємовигідною для сільгоспвиробників у Польщі та Україні - заява Шмигаля і Туска

"Запоріжкокс" продовжує капремонт коксової батареї №2 з інвестиціями в 60 млн грн, вкладення в оновлення за 2 роки перевищують 276 млн грн - СЕО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА