19:20 26.07.2021

"Газпром" умовами транзиту через Україну після 2024 року підтвердив використання газу як геополітичної зброї - голова "Нафтогазу"

3 хв читати
"Газпром" умовами транзиту через Україну після 2024 року підтвердив використання газу як геополітичної зброї - голова "Нафтогазу"

Нещодавня заява "Газпрому" про те, що продовження транзиту через Україну після 2024 року ставиться у залежність від придбання у нього компаніями з ЄС додаткових обсягів ресурсу за новими контрактами, є підтвердженням використання "Газпромом" газу як геополітичної зброї проти України та ЄС, вважає голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко.

"Росія продовжує використовувати газ як геополітичну зброю проти України та ЄС", - написав він на своїй сторінці у Facebook у понеділок.

Вітренко зазначив, що "якщо заяви Німеччини та Росії про будівництво "Північного потоку-2" лише для додаткових обсягів були чесними", то обсяги європейських покупців газпромівського газу і надалі мають йти через Україну за поточними контрактами.

"Найкращою гарантією, що так і буде, є перенесення точок передачі газу за цими поточними контрактами на кордон Україна-РФ, щоб потім покупці газпромівського газу з ЄС самі бронювали транзит через Україну", - зазначив голова "Нафтогазу", запевнивши в наданні таким покупцям конкурентних умов.

Він звернув увагу, що "Газпром" досі не створив на своїй електронній платформі точку передачі газу на кордоні Україна-РФ, а також не надав іншим експортерам із Центральної Азії та РФ користуватися своєю газотранспортною системою для експорту газу до європейських країн через Україну, висловивши у зв'язку з цим сумніви в намірах "Газпрому" продавати додаткові обсяги ресурсу в Європу через Україну.

"Дійсно хочете продавати додаткові обсяги в Європу? Тоді чому не робите цього? Нагадаю, що "Газпром" на 2021 рік забронював для транзиту через Україну на 25 млрд куб. м менше, ніж на 2020 рік. Так продавайте європейським компаніям для транзиту в Європу ці 25 млрд куб. м на кордоні РФ-Україна!", - закликав Вітренко.

Голова НАК наголосив, що відповіді на ці запитання Україна очікує від Росії найближчим часом і розраховує, що їх врахують німецькі та американські партнери, "коли будуть визначати, чи використовує Кремль "Північний потік-2" як геополітичну зброю і чи потрібно його зупиняти".

Як повідомлялося, раніше Вітренко заявляв, що "Нафтогаз" сподівається на переговори з європейськими компаніями з бронювання потужностей газотранспортної системи України за підсумками досягнутих домовленостей США і Німеччини про сприяння збереження українського транзитного маршруту. За його словами, така співпраця з європейськими компаніями є для НАК перспективним завданням.

Голова НАК зазначав, що під час роботи "Північного потоку-2" "Газпром" зможе відмовитися від зобов'язань транзиту газу через Україну після 2024 року, навіть якщо вони будуть на нього покладені, посилаючись на надлишок транзитних потужностей.

Голова правління "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що "Газпром" готовий до продовження транзиту газу через Україну після 2024 року "виходячи з економічної доцільності та технічного стану української газотранспортної системи", і питання нових обсягів закупівель газу з Росії для транзиту необхідно вирішувати на ринкових умовах і за ринковими цінами.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА