13:08 24.09.2021

Експерти рекомендують Мінрегіону визнати газові угоди підприємств ТКЕ з "Нафтогаз Трейдинг" недійсними

3 хв читати

Київ. 24 вересня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Експертна група з питань енергетики при громадській раді Міністерства розвитку громад та територій України (Мінрегіон) рекомендувала відомству визнати газові угоди підприємств теплокомуненерго з ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" такими, що суперечать законодавству і унеможливлюють роботу ТКЕ.

Як повідомляється в прес-релізі асоціації "Укртеплокомуненерго", "непаритетні та дискримінаційні" угоди на постачання газу від ДК "Нафтогаз Трейдинг" з червня 2021 року вже призвели до скрутного фінансового становища ТКЕ, а також містять норми, які порушують антимонопольне законодавство і ставлять під загрозу початок нового опалювального сезону в українських містах і селах.

"Серед основних кабальних вимог у газових угодах ГК "Нафтогаз Трейдинг" - щомісячні авансові платежі за газ, квотування обсягів газу, посилення штрафних санкцій", - зазначено в документі.

Члени експертної групи також рекомендуватимуть "Укртеплокомуненерго" звернутися до Кабінету Міністрів України для розв'язання кризи у сфері теплопостачання, щоб забезпечити своєчасний старт і стабільне проходження опалювального сезону 2021/2022 років, пояснили в асоціації.

"На сьогодні в умовах надлишкового тиску газопостачальників на підприємства ТКЕ втручання уряду вкрай потрібне. Адже газовий тиск призводить до підвищення тарифів на тепло для населення, а також до фактичної відсутності у теплопостачальних підприємств коштів на ремонтні роботи і модернізацію зношеної інфраструктури", - наголосили в "Укртеплокомуненерго".

Як повідомлялося, асоціація "Укртеплокомуненерго", Асоціація міст України та Профспілка працівників житлово-комунального господарства звернулися до президента Володимира Зеленського та голови Верховної Ради Дмитра Разумкова з вимогою терміново вжити заходів щодо розв’язання кризи у сфері теплопостачання, попередивши при цьому перших осіб держави, що в іншому разі підприємства ТКЕ ініціюватимуть всеукраїнські акції протесту.

Відповідне відкрите звернення до керівників органів влади було ухвалено під час всеукраїнської наради підприємств ТКЕ 15 вересня.

У своєму зверненні три великі профільні об'єднання в країні зажадали, зокрема, забезпечити реалізацію закону №1639 від 14 липня 2021 року про реструктуризацію боргів на ринку газу, зняти арешти з поточних рахунків теплопостачальних підприємств, а також доручити операторам газорозподільних мереж відновити постачання газу підприємствам теплокомуненерго до початку опалювального сезону.

Крім того, звернення містило низку вимог, адресованих через керівників органів влади безпосередньо Кабінету Міністрів. Зокрема, зазначалося, що Кабмін має зобов'язати ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" виключити з договорів на постачання газу з підприємствами ТКЕ умови попередньої оплати і нарахування штрафних санкцій на загальний обсяг спожитого газу, а також договірного списування коштів з рахунків теплопостачальних підприємств і надання банківських гарантій.

ТОВ "Газопостачальна компанія "Нафтогаз Трейдинг" пропонує виробникам тепла трирічні угоди на постачання газу за ринковою ціною з її індексацією один раз на рік (з урахуванням змін котирувань на європейському хабі NCG і курсу валют). Ціна на перший рік становить 7,42 грн/куб. м (із ПДВ, але без урахування тарифу оператора газотранспортної системи).

У рамках контракту довгострокова ринкова ціна поширюється лише на обсяг природного газу для виробництва тепла й гарячої води для потреб населення, який відповідає історичному обсягу споживання ТКЕ за аналогічний період.

Станом на 23 вересня "Нафтогаз Трейдинг" отримав заявки і пакети документів для підписання трирічних угод на постачання газу від 68,6% виробників тепла, які отримували паливо від "Нафтогазу" попереднього опалювального сезону.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА