07:08 13.05.2021

Євросоюз вважає, що Росія прагне де-факто інтегрувати частину України

2 хв читати
Євросоюз вважає, що Росія прагне де-факто інтегрувати частину України

Євросоюз стверджує, що Росія намагається поступово поглинути частину східної України, повідомило в середу агентство Bloomberg з посиланням на документ, представлений Брюсселем цього тижня державам-членам.

У цьому документі, за даними агентства, "ЄС заявляє, що такі кроки Кремля, як організація незаконних виборів і видача паспортів місцевим жителям," спрямовані на інтеграцію де-факто непідконтрольних уряду територій України в Росію".

Як випливає з повідомлення, Європейська зовнішньополітична служба підготує доповідь з цього питання.

У документі ЄС представлені варіанти, які Євросоюз може зробити "для підвищення стійкості України до російської агресії", зокрема, "посилення підтримки в боротьбі з гібридними погрозами, включно з протидією кіберзагрозам і дезінформації".

Йдеться також про допомогу українській програмі вакцинації від коронавірусу, "особливо вразливих груп, щоб уникнути подальшого ослаблення країни через тривалу медико-санітарну і соціально-економічну кризу".

Пропонується сприяння у підвищенні енергетичної безпеки для зниження залежності від Росії; посилення заходів щодо відмови у визнанні російських паспортів, виданих жителям Криму і низки районів Донбасу; розгляд питання про дозвіл Україні брати участь у деяких проектах ЄС у сфері безпеки.

Згідно з документом, подальші санкції ЄС проти Росії залежатимуть від "подальшого серйозного погіршення ситуації щодо суверенітету, незалежності і територіальної цілісності України".

Bloomberg посилається на ще одну внутрішню записку ЄС. Вона пов'язана з українським проханням до Брюсселю підтримати Київ у його прагненні вступити в НАТО. Як стверджує агентство, постпреди країн ЄС у комітеті з економічної політики і безпеки під час обговорення цього документа у вівторок висловили різні думки. Одні повністю виступили на підтримку, інші зазначили на недостатності зусиль України з реалізації реформ, як, наприклад, боротьби з корупцією, і на те, що пропонована співпраця з Києвом у сфері програм безпеки ЄС вимагає більш глибокого обговорення.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА