15:09 29.04.2021

Tolexis Trading Group DF Фірташа відстояла у суді переважне право на купівлю держчастки під час приватизації ЗТМК - адвокати

3 хв читати
Tolexis Trading Group DF Фірташа відстояла у суді переважне право на купівлю держчастки під час приватизації ЗТМК - адвокати

Господарський суд міста Києва визнав недійсним наказ Фонду держмайна (ФДМ) України про приватизацію Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК), в якому міноритарний власник ТОВ "ЗТМК" Tolexis Trading Limited (входить до Group DF) не мав пріоритетного права на викуп державної частки.

Відповідно до прес-релізу Group DF у четвер, суд ухвалив рішення про скасування наказу ФДМ №1971 від 7 грудня 2020 року на своєму засіданні 28 квітня поточного року.

Суд встановив, що наказ ФДМ про приватизацію ЗТМК порушує переважне право інвестора на придбання частки в статутному капіталі підприємства. Таке право передбачено статутом ЗТМК, а також статтею 20 закону України "Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю", де прямо зазначено, що "учасник товариства має переважне право на придбання частки (частини частки) іншого учасника товариства, яке продається третій особі".

Крім того, суд визнав, що наказ ФДМ №1971 суперечить статті 16 закону України "Про приватизацію державного і комунального майна", яка передбачає, "що лише в разі якщо учасник товариства не скористався у визначений термін своїм переважним правом на викуп частки, органи приватизації здійснюють продаж".

Суд встановив переважне право міноритарного учасника товариства, який володіє 49% у статутному фонді Tolexis Trading Limited на придбання частки ЗТМК під час приватизації, констатується у прес-релізі Group DF.

"Tolexis Trading Limited оскаржив в суді не саму приватизацію, а спосіб приватизації, обраний Фондом держмайна. Проігнорувавши переважне право на викуп акцій другого учасника товариства, ФДМУ вкотре грубо порушив законні права міноритарного власника ЗТМК", - зазначив адвокат Tolexis Trading Limited Роман Чишинський, слова якого наводить прес-служба.

При цьому він наголосив, що "ми вже неодноразово доводили у судах свою позицію в правових спорах із Фондом. Будь-які подальші спроби ФДМ порушувати законодавство в питанні власності ЗТМК будуть оскаржені в судах української та міжнародної юрисдикції", - резюмував адвокат.

Згідно з довідкою, яка додається до прес-релізу, у 2013 році було створено ТОВ "ЗТМК", в якому частка держави - 51%, частка Tolexis Trading Limited - 49%. Статут підприємства передбачав право міноритарного власника на пріоритетний викуп акцій у разі продажу частки у підприємстві іншим учасником.

23 листопада 2020 року ФДМ зареєстрував без згоди міноритарного учасника нову редакцію статуту ТОВ "ЗТМК" і здійснив спробу скасувати пріоритетне право Tolexis Trading Limited на викуп.

Кабінет Міністрів України від 25 листопада 2020 року включила ЗТМК до списку об'єктів, що підлягають приватизації. 26 листопада 2020 року ФДМ поширив прес-реліз, в якому оголосив, що скасував пріоритетне право другого акціонера на викуп у разі приватизації, змінивши статут ТОВ "ЗТМК". У свою чергу 1 грудня 2020 року компанія Tolexis Trading Limited заявила, що розцінює таку заяву Фонду, як навмисну дезінформацію громадськості, і не допустить порушення своїх прав з боку ФДМ.

7 грудня 2020 року ФДМ видав наказ про приватизацію державної частки ЗТМК у розмірі 51% через проведення аукціону. 27 січня Tolexis Trading Limited оскаржила наказ ФДМ про приватизацію ЗТМК у Господарському суді м. Києва.

ЗТМК - єдиний в Україні та Європі виробник металевого губчастого титану. Його проектна потужність - 20 тис. тонн на рік, проте через зношеність виробничих фондів підприємство наразі може випускати 10 тис. тонн губки.

Держава володіє контрольним пакетом ТОВ "ЗТМК", структури Group DF - 49%-ю часткою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Вирішити проблеми на українсько-польському кордоні допоможе спільний митний контроль - Верещук

"Укрнафта" отримала 138 тонн добового дебіту нафти після інтенсифікації видобутку на одному з західних родовищ

Посівна-2024 випереджає на 8,3% минулорічну - посіяно 476,7 тис. га ярих

РФ останніми атаками вибила 10-12% наявної в березні потужності генерації е/е - директор ЦДЕ

Експорт українським морським коридором за 7 міс. сягнув 33,8 млн тонн - Кубраков

Українсько-польські переговори аграрних асоціацій - є розуміння щодо широкої низки продуктів, щодо зерна рішення немає

Ранній кінець опалювального сезону заощадить до 500 млн куб. м газу

Пропозиція про реструктуризацію євробондів України, ймовірно, міститиме норму про часткове списання боргу

Найбільший виробник соняшникової олії Молдови зупинив два заводи й вимагає відновлення імпорту українського соняшнику

Латвійська airBaltic через три-шість місяців після відновлення польотів може розмістити в Києві п’ять власних літаків

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА