15:57 28.04.2021

Кабмін продовжив ціну е/е для населення 1,68 грн/кВт-год до 30 червня

2 хв читати
Кабмін продовжив ціну е/е для населення 1,68 грн/кВт-год до 30 червня

Кабінет Міністрів України продовжив дію соціальних зобов'язань (ПСО) щодо забезпечення населення електроенергією, залишивши до 30 червня поточного року її ціну на рівні 1,68 грн/кВт-год.

Відповідне рішення, анонсоване прем'єр-міністром Денисом Шмигалем під час відкриття засідання уряду в середу, було схвалено без обговорення.

"Сьогодні продовжуємо дію соціальних зобов'язань щодо забезпечення населення електроенергією до 30 червня. Ціна залишається без змін - 1,68 грн/кВт-год", - сказав прем'єр.

Окрім того, за його словами, постачальники універсальних послуг (ПУП), що забезпечують ресурсом побутових споживачів, отримуватимуть його від ПрАТ "Укргідроенерго" і НАЕК "Енергоатом", задіяних у ПСО, безпосередньо, минаючи ДП "Гарантований покупець".

"Нові правила встановлюють, що державна генерація "Енергоатом" та "Укргідроенерго" продаватимуть електроенергію для населення постачальникам універсальних послуг безпосередньо за двосторонніми договорами, без посередництва "Гарантованого покупця", - зазначив Шмигаль.

Водночас прем'єр не уточнив, з якого числа діятимуть нові правила.

Крім того, згідно з бюлетенем Української енергетичної біржі, 26 квітня "Енергоатом" уже реалізував "ГарПоку" 3,2 млн МВт-год для населення на травень.

Учасники ринку, аналізуючи рішення уряду, зазначили в коментарях агентству, що з 1 травня проблематично перевести постачання е/е безпосередньо від генерації ПУП - необхідний час для переоформлення договорів і продажу ресурсу. Також залишається неврегульованим питання щодо недопостачань "Енергоатомом" ресурсу для населення "ГарПоку" у січні-лютому 2021 року.

Рішення наразі ще не оприлюднено.

Як повідомлялося, останніми днями на ринку зазначали, що однією з можливих змін ПСО, чинних до 1 травня 2021 року, буде продаж генерацією е/е населенню, минаючи ДП "Гарантований покупець" ("ГарПок"), який нині купує ресурс у НАЕК "Енергоатом" і ПрАТ "Укгідроенерго" по 15 коп/кВт-год і по 1 коп/кВт-год відповідно і продає її постачальникам універсальних послуг для постачань побутовим споживачам.

"ГарПок" неодноразово звинувачував "Енергоатом" у недопостачаннях необхідного обсягу, в результаті чого йому доводилося закуповувати ресурс на ринку за ринковими цінами, "Енергоатом", у свою чергу, вказував "ГарПоку" на завищені обсяги необхідного населенню ресурсу.

Зокрема, в січні-лютому 2021 року "ГарПок" закупив на ринку 734,059 тис. МВт-год електроенергії, крім закупівель у НАЕК "Енергоатом", що становило 6,48% всього обсягу електроенергії, проданої ПУП для потреб населення.

НКРЕКП 10 березня оштрафувала "Енергоатом" на 170 тис. грн за недостатні обсяги продажу "ГарПоку" електроенергії для потреб населення в січні цього року в рамках виконання ПСО і зобов'язала його забезпечити в кожному розрахунковому місяці продаж "ГарПоку" електроенергії на електронних аукціонах у погодинних обсягах, необхідних для потреб побутових споживачів в ОЕС.

"Енергоатом" заявив, що оскаржуватиме в суді це рішення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Зростання реального ВВП України в березні-2024 залишилося близьким до 5%

НБУ в четвер послабив гривню на 6 коп. - до нового мінімуму

ЄС розробить додаткові тарифи на російські та білоруські агропромислові товари

"Укрнафта" зменшить споживання електроенергії на своїх АЗК

Повноцінне відновлення експорту через морські порти для українського агросектору безальтернативне - УЗА

Україна до кінця травня експортує всі залишки зерна, що призведе до підвищення цін у країні та світі, - УЗА

"Укренерго" може застосовувати графіки обмеження промспоживачів в умовах дефіциту в період весняно-літньої ремонтної кампанії - CEO

У четвер буде застосовано графіки обмеження для промспоживачів із 18:00 до 22:00 - "Укренерго"

Україна розраховує на розблокування допомоги США на 2024 рік - Шмигаль

ЄС виділить Україні ще EUR1,5 млрд перехідного фінансування Ukraine Facility наступного тижня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА