13:33 22.04.2021

На Харківщині затримали групу "чорних ріелторів", яка займалася махінаціями з житлом та "ліквідацією" його власників - поліція

2 хв читати
На Харківщині затримали групу "чорних ріелторів", яка займалася махінаціями з житлом та "ліквідацією" його власників - поліція

У Харківській області правоохоронці затримали двох організаторів та шістьох учасників групи, яка шляхом шахрайства та підроблення документів заволодівала житлом, а людей, яким воно належало, - вбивала.

"Учасники злочинної організації знаходили серед мешканців Харківської області одиноких або малозахищених осіб, позбавляли їх волі, здійснювали незаконне заволодіння їхнім нерухомим майном на підставі підроблених документів, а потім ліквідовували своїх жертв", - повідомляє відділ комунікацій ГУ Нацполіції в Харківській області.

За даними слідства, група була створена у Харкові на початку 2019 року. Її лідером був місцевий житель (1984 р. н). Серед його спільників - п'ятеро чоловіків і троє жінок.

Вони знаходили самотніх людей або таких, які опинилися у складних життєвих обставинах, та підбирали підходящий спосіб, щоб заволодіти їхнім житлом. Одних члени групи споювали алкоголем, в інших викрадали документи на житло, третіх незаконно позбавляли свободи та насильно утримували. Але у всіх цих випадках у кінцевому підсумку квартири потерпілих на підставі підроблених документів переходили до чужої власності, кошти від продажу нерухомості осідали на рахунках учасників злочинної групи, а самих потерпілих знаходили мертвими.

Поліція встановила чотири епізоди, коли люди були вбиті, а їхнє житло змінило власника. Ще двох осіб, яких фігуранти насильно утримували в приватному будинку після переоформлення їхнього майна, правоохоронці виявили та врятували під час обшуків.

Загалом поліція провела майже 40 обшуків, під час яких вилучила зброю, готівку, велику кількість документів, мобільні телефони та автомобілі.

Правоохоронці встановили, що групі "чорних ріелторів" сприяв співробітник одного з відділів харківської поліції.

Затриманим фігурантам оголошено про підозру у створенні та участі в злочинній організації, шахрайстві в особливо великих розмірах, використанні завідомо підроблених документів та умисному вбивстві, вчиненому з особливою жорстокістю.

Найближчим часом суд обере їм запобіжні заходи.

Буде також надано остаточну правову кваліфікацію діям співробітника поліції, який сприяв членам групи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща погодили продовження діяльності Польського центру підтримки культури в Україні на 2024 рік

World Monuments Fund реалізує майже 20 проєктів, спрямованих на збереження архітектурної спадщини України

Зеленський звільнив Марка Шевченка з посади посла України в Молдові

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА