12:00 07.05.2021

Глави МЗС країн Бенілюксу висловили підтримку територіальної цілісності й суверенітету України

3 хв читати
Глави МЗС країн Бенілюксу висловили підтримку територіальної цілісності й суверенітету України

Спільний візит міністрів закордонних справ Бельгії, Нідерландів і Люксембургу до України демонструє сильний сигнал її підтримки, заявила віце-прем'єр-міністр, міністр закордонних та європейських справ, зовнішньої торгівлі та федеральних культурних інституцій Королівства Бельгія Софі Вільмес.

"Це перший візит країн Бенілюксу під президентством Бельгії, і він демонструє, наскільки важливо для трьох країн бути тут, це відправляє дуже сильний сигнал, який показує нашу прихильність, нашу підтримку і нашу дружбу Україні", - сказала вона на прес-конференції в Києві в п'ятницю.

Вільмес нагадала, що в четвер вона з колегами з Бельгії та Люксембургу відвідала Донбас, де зустрілися з керівництвом Луганської області та військовими.

"Це правда, що як міністри ми читаємо багато звітів, зустрічаємося з нашими колегами, але це не те ж саме, що бути на передовій, зустрічатися з людьми, які живуть там і мають захищати кордон. Як я сказала, ми були дуже щасливі бути там, з того боку лінії розмежування, і я хотіла б скористатися цією можливістю, щоб підтвердити нашу непохитну підтримку територіальної цілісності, суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах", - наголосила вона.

Міністр заявила, що другі Мінські домовленості є єдиним надійним шляхом вперед і мають бути імплементовані всіма сторонами.

"І, як я сказала, діалог - це шлях уперед, тому що ніхто не зацікавлений у тому, щоб бачити ескалацію ситуації на Донбасі. Бенілюкс і країни ЄС упевнені, що діалог прокладає шлях до вирішення конфлікту", - зазначила Вільмес.

Вона додала, що країни Бенілюксу схвалюють зусилля українського уряду з того, щоб тема Криму залишалася високо на міжнародному порядку денному.

Вона також висловила сподівання, що Україна приєднається до Стамбульської конвенції.

Міністр закордонних справ Королівства Нідерланди Стеф Блок подякував міністру закордонних справ України за можливість бути в Україні й висловити повну підтримку їй.

"Я був дуже вражений. Це була перша можливість, коли я міг відвідати лінію розмежування вчора", - сказав Блок на прес-конференції.

Він також подякував українському уряду за "відмінну співпрацю" в розслідуванні зі збиття літака, що виконував рейс MH-17 в липні 2014 року над Донбасом.

"Це трагедія, яка торкнулася обидві наші країни. Важливо тримати її на порядку денному і домогтися справедливості для родичів жертв", - наголосив міністр.

У свою чергу міністр закордонних та європейських справ Великого Герцогства Люксембург Жан Ассельборн зазначив, що країни Бенілюксу продовжують підтримувати незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Він заявив, що країни Бенілюксу високо цінують роботу СММ ОБСЄ, і що вони занепокоєні тривалими обмеженнями свободи пересування моніторингової місії.

Ассельборн також зазначив, що імплементація порядку денного реформ України дуже важлива для неї самої.

"Ми побачили, що є політична воля рухатися в правильному напрямку", - додав він.

Глава МЗС Люксембургу зазначив, що три країни беруть участь у механізмі Covaх, і нагадав, що ЄС витратив на нього 2,5 млрд євро.

"Це багато, але думаю, що цього ще не достатньо, і ми маємо прискорити цей механізм для всіх країн, зокрема для вашої країни, і ми продовжимо це робити", - сказав міністр.

Ассельборн також наголосив на важливості того, щоб Україна була членом Стамбульської конвенції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Служба зовнішньої розвідки має бути більш активною

Міноборони України ініціювало законодавче визначення поняття "кібервійна"

У Запоріжжі ще 24 освітні заклади перейдуть на змішану форму з 1 квітня

Сирський обговорив із головою Об'єднаного комітету начштабів США Брауном потреби ЗСУ та стратегічні питання

Українська авіація за добу завдала ударів по 14 місцях скупчення окупантів та їхньої техніки

Окупанти за добу завдали чотири ракетних і 77 авіаударів по Україні, обстріляли близько 100 міст і сіл

Житель Вовчанська загинув унаслідок пожежі, спричиненої ворожим обстрілом

Генштаб: ЗС України відбили за добу на новопавлівському напрямку 13 атак окупантів, на бахмутському - 11

Посли G7 стежать за відбором нового керівництва ВККС

Зеленський обговорив із делегацією групи Європарламенту Renew Europe військову допомогу та євроінтеграцію України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА