15:39 16.06.2021

Суд скасував розпорядження голови Харківської ОДА про перейменування проспекту Маршала Жукова на честь правозахисника Петра Григоренка

2 хв читати
Суд скасував розпорядження голови Харківської ОДА про перейменування проспекту Маршала Жукова на честь правозахисника Петра Григоренка

Харківський окружний адміністративний суд задовольнив позов міськради до голови Харківської обласної державної адміністрації та визнав недійсним пункт розпорядження від 15 травня 2016 року про перейменування у рамках декомунізації проспекту Маршала Жукова на честь генерала та правозахисника Петра Григоренка.

"Визнати протиправним і недійсним окреме положення нормативно-правового акта - розпорядження голови облдержадміністрації від 17.05.2016 №181 "Про перейменування об'єктів топоніміки міста Харкова", а саме пункт 21 додатка до розпорядження", - йдеться в резолютивній частині визначення, оголошеній суддею Андрієм Зінченком у середу, 16 червня.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку.

Як повідомлялося, в травні 2016 року голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін підписав розпорядження "Про перейменування низки об'єктів топоніміки м. Харкова" у рамках закону "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки". Воно, зокрема, передбачало перейменуванні станції метро "Маршала Жукова" на "Палац спорту", а однойменного проспекту - на проспект Петра Григоренка (радянського генерала, правозахисника, що виступав на захист кримських татар та інших депортованих народів).

8 травня 2019 року на сайті Харківської міськради було зареєстровано електронну петицію з вимогою повернути проспекту і станції метро ім'я маршала Жукова.

19 червня 2019 року Харківська міська рада повернула проспекту Петра Григоренка ім'я маршала Жукова.

5 вересня 2019 року Харківський окружний адміністративний суд задовольнив адміністративний позов, поданий депутатом міськради Ігорем Черняком, депутатом облради Дмитром Булахом, депутатом Верховної Ради VIII скликання Андрієм Білецьким, а також Харківською терорганізацією "Блоку Петра Порошенка "Солідарність", Харківською облорганізацією ВО "Свобода" та політичною партією "Демократична сокира" і скасував рішення міськради про повернення проспекту Григоренка імені Жукова.

26 лютого 2020 року Харківська міськрада вдруге проголосувала за перейменування проспекту Петра Григоренка та надання йому імені радянського маршала Георгія Жукова.

Це рішення також було оскаржено в суді.

18 червня 2020 Харківський окружний адміністративний суд визнав рішення незаконним і скасував його.

15 лютого 2021 року Другий апеляційний адміністративний суд не задовольнив скаргу Харківської міськради і залишив у силі рішення суду першої інстанції.

24 лютого 2021 року Харківська міськрада втретє проголосувала за повернення проспекту Петра Григоренка імені маршала Жукова. За проголосували 57 депутатів, 16 - проти, 6 - утрималися.

Харківська територіальна організація "Європейської солідарності", Харківська обласна організація ВО "Свобода", а також депутати Харківської міськради Ігор Черняк та Дмитро Булах звернулися з адміністративними позовами до суду, вимагаючи визнати це рішення протиправним та скасувати.

10 червня Харківський окружний адміністративний суд частково задовольнив їхні позови і визнав протиправним та нечинним пункт рішення про перейменування проспекту.

У Харківській міськраді заявили про намір оскаржити рішення суду першої інстанції.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

Не лише Нідерланди готові просто зараз купити батарею Patriot для України - Кулеба

Столтенберг: У НАТО вже зібрали інформацію про наявні засоби ППО, зокрема Patriot, працюючи із союзниками над тим, щоб передислокувати ці системи в Україну

Швейцарія виділить 5 млрд франків на відновлення України

Рютте: Європейські країни, які мають Patriot, розглянуть власну потребу в цих системах із метою передачі їх Україні

Юрфірма "Ілляшев та Партнери" ініціювала антидемпінгове розслідування щодо імпорту в Україну сірників з Індії та Пакистану

Кулеба: Такої інтенсивності роботи від партнерів з надання ППО не було від початку повномасштабного вторгнення

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА