20:29 17.06.2021

Госпсуд Києва відмовив колишнім акціонерам ПГЗК, що входить до Ferrexpo, у задоволенні позовів про повернення їм акцій

4 хв читати
Госпсуд Києва відмовив колишнім акціонерам ПГЗК, що входить до Ferrexpo, у задоволенні позовів про повернення їм акцій

Господарський суд Києва відмовив у позовах чотирьом компаніям - колишнім акціонерам Полтавського гірничо-збагачувального комбінату (ПГЗК), що нині входить до групи Ferrexpo, про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій підприємства і проведення подальших додаткових демісій акцій.

Відповідне рішення суду від 27 травня поточного року, повний текст якого складено 11 червня, оприлюднено в Єдиному держреєстрі судових рішень.

При цьому суд відмовив повністю у позовах компаніям Trimcroft Services Limited, Emsworth Assets Limited, Calefort Developments Limited та Gilson Investments Limited "про визнання недійсним договору в частини та відновлення становища, яке існувало до порушення прав".

Суд поклав витрати щодо сплати судового збору на компанії Trimcroft Services Limited, Emsworth Assets Limited, Calefort Developments Limited та Gilson Investmens Limited.

"Рішення господарського суду набирає сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду", - констатується в рішенні.

При цьому уточнюється, що рішення може бути оскаржено до Північного апеляційного господарського суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до суду апеляційної інстанції або через Господарський суд м. Києва протягом 20 днів з дня складання повного судового рішення (11 червня 2021 року).

Як повідомлялося, Господарський суд Києва 29 квітня поточного року розпочав розгляд справи по суті за позовами чотирьох компаній - колишніх акціонерів ПГЗК про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій підприємства та проведення подальших додаткових емісій акцій.

Крім того, повідомлялося, що чотири компанії - колишні акціонери ПГЗК, що входить до групи Ferrexpo, знову звернулися до суду з позовами про визнання недійсними договорів купівлі-продажу акцій підприємства і проведення подальших додаткових емісій акцій. Згідно зі звітом Ferrexpo, Господарський суд Києва 23 листопада 2020 року відкрив судове провадження у цій справі.

У 2005 році колишній акціонер ПГЗК звернувся до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу акцій, відповідно до якого 40,19% акцій ПГЗК було продано номінальним компаніям, які, зокрема, в кінцевому підсумку контролював Костянтин Жеваго. Після тривалого періоду судових розглядів усі претензії було повністю відхилено в 2015 році.

Ferrexpo AG (FAG) у січні 2021 року отримала позов від колишнього акціонера ПГЗК про визнання недійсною частини договору купівлі-продажу акцій, укладеного 2002 року, щодо продажу 9,32% пакета акцій ПГЗК. Після отримання позову FAG як материнська компанія ПГЗК у відповідь на нього 27 січня 2021 року подала зустрічну позовну заяву до суду. У лютому 2021-го після першого слухання в Господарському суді Києва у цій справі FAG стало відомо, що три нові позови подали інші три колишні акціонери ПГЗК. Разом чотири позивачі прагнуть визнати недійсним договір купівлі-продажу акцій, укладений у 2002 році, відповідно до якого 40,19% акцій ПГЗК було продано, - за аналогією з попередніми позовами, поданими ще в 2005 році.

Згідно з документами суду, спочатку в 2020 році новий позов подала компанія Trimcroft Services Limited про визнання недійсним договору від 2002 року щодо продажу 9,3218% акцій ПГЗК та проведення подальших додаткових емісій підприємства. Рішенням Госпсуду Києва від 23 листопада 2020 року відкрито провадження у справі №910/15551/20. Після цього ще три компанії - колишні акціонери ПГЗК Emsworth Assets Limited, Gilson Investmens Limited і Calefort Developments Limited - подали аналогічні позови. Рішенням Госпсуду Києва від 29 грудня 2020 року ці позови об'єднано в спільне провадження з первинним позовом. Суд 18 лютого 2021 року залучив до участі в процесі ПГЗК.

У 2002 році чотири компанії-нерезиденти, які входять до групи VS Energy (Gilson Investments, Calefort Developments, Emsworth Assets і Trimcroft Service), продали належні їм сукупно 40,19% акцій ПГЗК особам, пов'язаним із нинішніми власниками комбінату, - компаніям Eastcoast United Inc., Statex Corp., Newport Inc., Sayers Holdings Limited. Потім було проведено кілька додаткових емісій, у результаті яких та серії інших перепродажів, а також примусового викупу акцій у міноритаріїв у рамках процедури squeeze-out єдиним акціонером ПГЗК стала гірничорудна компанія Ferrexpo, що котирується на Лондонській фондовій біржі.

У 2005 році чотири компанії звернулися до суду з позовом про визнання недійсним договору купівлі-продажу і проведення додаткових емісій. При цьому Gilson домагалася відновлення своєї частки в ПГЗК у 6,59%, Emsworth та Calefort - по 12,14%, Trimcroft Services - 9,32%.

Вищий господарський суд України в лютому 2015 року підтримав ухвалене раніше рішення Верховного Суду країни та позицію ПГЗК у корпоративному спорі, який тривав близько десяти років, відмовивши чотирьом кіпрським компаніям, що продали в 2002 році 40,19% акцій підприємства, в задоволенні їхніх претензій на цей пакет.

Ferrexpo - залізорудна компанія з активами в Україні.

Ferrеxpo нині належить 100% акцій Полтавського ГЗК, 100% Єристівського ГЗК та 99,9% Біланівського ГЗК.

Акції Ferrexpo котируються на основному майданчику Лондонської фондової біржі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

Країни G7 заявили про рішучість посилити протиповітряну оборону України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА